28,2 miljoen euro verduurzamingsubsidie voor het midden- en kleinbedrijf

10.08.2021 | Nieuws Jan de Wit

28,2 miljoen euro verduurzamingsubsidie voor het midden- en kleinbedrijf

Om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te helpen hun bedrijf te verduurzamen gaat de overheid vanaf 1 oktober gericht subsidie verstrekken. MKB-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor een professioneel advies door een energieadviseur. Ook komt er geld beschikbaar voor ondersteuning bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen.

MKB’ers die een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) en niet onder de Energiebesparingsplicht vallen, komen in aanmerking voor de subsidie. Voor deze MKB’ers is immers nog weinig ondersteuning beschikbaar.

Volgens staatssecretaris van Klimaat en Energie Dilan Yeşilgöz is er subsidie én advies beschikbaar omdat veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vaak de tijd en capaciteit er niet voor hebben. "Veel ondernemers willen graag een steentje bijdragen aan een schonere wereld. Ze hebben alleen meer te doen dan zich verdiepen in alle manieren om hun bedrijf te verduurzamen."

Erkende maatregelen
Een energieadviseur of -regisseur geeft advies over het besparen van energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. De subsidie kan voor 80 procent van het advies en de ondersteuning voor het uitvoeren van de besparende maatregelen worden ingezet, 20 procent is voor rekening van de ondernemer.

Om maatregelen die zoveel mogelijk energiebesparing of CO2-vermindering opleveren en financieel haalbaar zijn, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Erkende Maatregelenlijsten van de Energiebesparingsplicht.

Alle bedrijfsaspecten (gebouw, bedrijfsproces en transport) kunnen in aanmerking komen voor energiebesparende maatregelen. Per maatregel moet de energiebesparing, de kosten, de terugverdientijd en de reductie van CO2-uitstoot aangegeven worden.

Van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022 kan de subsidie worden aangevraagd bij de RVO. In totaal is er 28,2 miljoen euro beschikbaar, per bedrijfspand is er 2.500 euro en de subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maatregel draagt bij aan de uitvoering van het Klimaatakkoord en het Urgenda-vonnis.

subsidierijksdienst voor ondernemend nederlandRVODilan YesilgozstaatssecretarisEnergiebesparingco2-uitstootCO2-reductieEnergiebesparingsplichtErkende Maatregelenlijstenurgendaenergieadviesmkb

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu