33 miljoen euro voor zo’n 80 procent hernieuwbare elektriciteit in Caribisch Nederland

29.09.2022 Jan de Wit

33 miljoen euro voor zo’n 80 procent hernieuwbare elektriciteit in Caribisch Nederland
©Caribisch Netwerk

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde verduurzaming van het elektriciteitssysteem op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee kan binnen drie jaar gemiddeld zo’n 80 procent van de elektriciteit op de drie eilanden met wind- en zonne-energie opgewekt.

Op Bonaire investeren elektriciteitsproducent Contour Global en beleidsdeelneming Bonaire Brandstof Terminals in een zonneweide, een windpark en een batterij. Hiermee kan in 2025 80 procent van de elektriciteit op het eiland met duurzame bronnen opgewekt.

“Hiermee zorgen we voor een flinke daling van de CO2-uitstoot, wordt Caribisch Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en daarmee minder kwetsbaar voor hoge energieprijzen zoals we die op dit moment zien. Caribisch Nederland wordt hiermee een showcase voor de verduurzaming van andere kleine eilanden in de regio”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Op Saba zijn al twee zonneweides gebouwd. Het eiland gaat daarom onderzoeken of het op een gemiddelde dag 100 procent van de elektriciteit duurzaam door een gecombineerd zonne- en windpark te bouwen. Het doel is om dit binnen twee jaar te realiseren zodat Saba de fossiele generatoren alleen hoeft in te zetten als er onvoldoende zon en wind is.

“Dit helpt de mensen op de eilanden doordat hun energielevering betrouwbaar en hun rekening betaalbaar blijft. En dat zonder of met veel minder uitstoot. Ik ben heel blij dat het kabinet dit mogelijk maakt”, zegt Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties.

Op Sint Eustatius gaat Statia Utility Company de zonneweide en batterijopslag uitbreiden. Dan kan in 2024 zo’n 60 procent van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Het kabinet zegt met de eilanden te blijven werken aan verdere verduurzaming en het beperken van de negatieve gevolgen van klimaatverandering.