4.000 sociaal kwetsbare gezinnen in België krijgen vanaf 2023 gratis stroom

24.01.2022 Joyce Beuken

4.000 sociaal kwetsbare gezinnen in België krijgen vanaf 2023 gratis stroom

Op een voormalige stortplaats in de Antwerpse haven zullen zonnepanelen worden geïnstalleerd om elektriciteit te produceren voor sociaal en financieel achtergestelde gezinnen en huishoudens. Dat schrijft Nieuwsblad. Het zonnepark wordt gebouwd op het Hooge Maey-terrein in de haven, waar vroeger afvalmaterialen werden opgeslagen.

"Mensen die het financieel niet gemakkelijk hebben, huren vaak flats die ze niet kunnen isoleren omdat ze geen eigenaar zijn. Zij kunnen evenmin hun eigen energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Het enige wat ze kunnen doen, is de verwarming uitzetten en in de kou blijven zitten", zegt Tom Meeuws, wethouder Sociale Zaken, Leefmilieu en Armoedebestrijding, op Belgische zender Radio 2.

Groot deel kosten gedekt
De stad is bezig met het opzetten van een "zonnecoöperatie" met huishoudens met lage inkomens, zoals Meeuws uitlegt: "Op deze manier kunnen deze huishoudens profiteren van de opbrengsten van duurzame energie, iets wat tot nu toe alleen was voorbehouden aan de welgestelde middenklasse.” De hoop is het zonnepark tegen 2023 operationeel te hebben, maar er moet eerst nog een vergunningsproces doorlopen worden.

De gratis elektriciteit zal de rekeningen van de begunstigde gezinnen niet volledig kunnen financieren, maar kan wel een groot deel van de kosten dekken, zo blijkt uit verdere informatie van de stad Antwerpen.