500 boeren-asbestdaken met PV

29.09.2021 Simone Tresoor

500 boeren-asbestdaken met PV

Nederland kent naar schatting 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken op agrarische bedrijfspanden, schrijft Boeren Business. Voor veel agrariërs de reden om niet voor PV te kiezen, want saneren kost een klap geld. Nu is er voor deze bedrijven een oplossing geboden door Univé, Rabobank en Greenchoice.

Saneren kost gemiddeld 350.000 euro, met uitschieters richting de 600.000 euro. Bijkomend probleem is dat deze bedrijfspanden steeds moeilijker te verzekeren zijn. Univé gaat nu, samen met Rabobank en Greenchoice, asbestdaken saneren en vervangen door daken met zonnepanelen.

Twintig jaar in bruikleen
De deal is dat de saneringskosten voor de verzekeraar zijn en dat de boeren hun daken voor twintig jaar in bruikleen geven. Na vijftien jaar gaat Univé in gesprek met de boer over een eventuele voortzetting.

Eind 2022 moeten minimaal 500 asbestdaken zijn vervangen door zonnedaken. De stroom wordt afgenomen door 50.000 huishoudens van Univé-leden. Van iedere verbruikte KWh wordt minimaal 0,02 euro opnieuw geïnvesteerd in asbestvrije zonnedaken. De stroom kan ook worden afgenomen via groene energieleverancier Greenchoice. Rabobank gaat over het structureren van alle financieringen.