Aanhakers gezocht voor field lab energieopslag

12.05.2023 Simone Tresoor

Aanhakers gezocht voor field lab energieopslag

In Arnhem, op industriepark Kleefse Waard, wordt een ieder die bezig is met energie uitgenodigd gebruik te maken van het daar gecreëerde field lab. Een landelijke proeftuin voor energieopslag in de breedste zin van het woord is daar onlangs geopend door Connectr in samenwerking met Energy Storage NL.

Op deze plek kunnen geïnteresseerden hun technologie testen, finetunen en demonstreren. Niet alleen ontwikkelaars, maar zeker ook partijen als verzekeraars en netbeheerders zijn van harte welkom. Het gaat om kennisdelen, uitzoeken wat wel en niet werkt en demonstreren aan potentiële klanten. Waar kun je dan aan denken? Energieopslag in verschillende vormen zoals batterijen en waterstof. Ook het testen van de systeemintegratie van de verschillende componenten is mogelijk. 

Het idee achter deze proeftuin is het vliegwielprincipe
De energietransitie zit in een beslissende fase. Kennisoverdracht en uitzoeken wat werkt en wat niet zijn dus van belang. Daarbij zijn opschalen, veiligheid en systeemintegratie toverwoorden. Maar denk ook aan het verlengen van de levensduur van batterijen en nadenken over het gebruik van grondstoffen en recyclen. De krachten daarin bundelen en snel in de praktijk leren is de snelste en beste weg naar verbetering.

Er kan op een veilige manier getest worden en er mag ook meer dan elders
Lennard Nellestein van Connectr: “Het industriepark kan vrij eenvoudig worden voorzien van waterstof, stoom, elektriciteit en andere utiliteiten. Er zitten op het industriepark, dat volledig afgesloten is, ook veel bedrijven die bekend zijn met deze utiliteiten. Er mag hier meer met waterstof of gassen en batterijen dan elders qua vergunningen. Tenslotte kan er ook snel geschakeld worden omdat de aanmeldprocedure goed is ingericht én omdat er actief wordt samengewerkt met de omgevingsdienst en brandweer. De brandweer kijkt mee aan de voorkant en is ook altijd aanwezig bij het testen om daarvan te leren.”

De proeftuin, bestaande uit vier testvelden, zal ongeveer een miljoen euro gaan kosten en er wordt momenteel uitgedacht hoe dat bekostigd gaat worden. Jeroen Neefs van Energy Storage NL: “Opslag groeit en krijgt te maken met steeds meer regelgeving. Testen en ontwikkelen wordt steeds belangrijker. Dit is daar een uitgesproken plek voor.”

Er is niet voor niets gekozen voor Arnhem. Veel innovatieve bedrijven en een aantal grote netbeheerders zijn hier gevestigd. Voor netbeheerders is flexibiliteit uiteraard ook belangrijk. Ook huizen er op het industriepark een aantal groot zakelijke bedrijven waarmee de praktijk meteen kan worden getest.

Laagdrempelig en snel schakelen
“Alle bedrijven die bezig zijn met nieuwe energietechnologie en daarmee willen testen en demonstreren zijn welkom,” zegt Nellestein. “De voordelen van hier testen is de laagdrempeligheid en het snel kunnen handelen omdat de processen en vergunningen goed zijn ingericht.”

Nellestein: “De snelheid waarmee geschakeld kan worden kan echt een dealmaker zijn. Zo hebben we het Eindhovense RIFT hier, zijn slaan energie op in ijzerpoeder. Zij hebben voor ons gekozen omdat het vanaf de aanvraag tot het realiseren van de testopstelling in anderhalve maand was geregeld. Je moet niet vergeten dat de ontwikkeling van dergelijke technologie ontzettend duur is, terwijl je als bedrijf nog niets verdient. Er moet dus snel bewijslast worden geleverd om aan te tonen dat je technologie werkt zodat je vervolg-financiering kunt regelen en de onderneming een betere kans op slagen  heeft. Wij willen dat zo’n bedrijf snel tot resultaat komt zodat ze weer door kunnen.”

Een ander voordeel is dat er een groot Connectr-innovatielab en Shared Office naast het Demo-terrein staat. Daar zitten rond de vijftig bedrijven die in deze innovatieve sector werken. Hierdoor is er ook direct een goed netwerk omheen. Bedrijven met interesse kunnen terecht bij Connectr.