ACM en NVDE ondersteunen nieuw afbouwpad van de salderingsregeling

16.01.2023 Anne Agterbos

ACM en NVDE ondersteunen nieuw afbouwpad van de salderingsregeling

Op 17 januari vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer waarin Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, het wetsvoorstel over het afbouwen van de salderingsregeling zal bespreken met de Kamerleden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ondersteunen het nieuwe afbouwpad.

Huishoudens met zonnepanelen kunnen hun stroomoverschot teruggeven aan het elektriciteitsnet, voor deze terug levering ontvangen zij financiële compensatie in hun energiekosten, dit wordt salderen genoemd. De ACM geeft de volgende definitie: “Salderen is het aantal kilowattuur stroom dat iemand opwekt aftrekken van het aantal kilowattuur stroom dat iemand verbruikt.”

De salderingsregeling is in het leven geroepen om het investeren in zonnepanelen te stimuleren, tegenwoordig is zonne-energie steeds rendabeler geworden, waardoor een stimuleringsmaatregel niet meer nodig is. Daarnaast bevordert de salderingsregeling de netcongestie, omdat het de ontwikkeling van flexibel energiegebruik en thuisbatterijen afremt.

"Kleine technieken worden groot. Nederland is zonnekampioen van Europa. De volgende stap is al die schone stroom goed inzetten. Daarvoor is aanpassing van de salderingsregeling noodzakelijk", aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.

"Nederland heeft de meeste panelen per hoofd van de bevolking, mede dankzij de gunstige salderingsregeling. Omdat zonnepanelen gelukkig steeds goedkoper en productiever worden, is daar minder subsidie voor nodig. Het is ook niet fair om mensen zonder panelen oneindig te laten mee betalen aan een groot financieel voordeel voor mensen met panelen."

Daarnaast zorgt de salderingsregeling voor hogere transsporttarieven van netbeheerder op piekmomenten. De transporttarieven worden door alle gebruikers van het net betaald, waardoor consumenten van fossiele energie indirect de prijs voor hernieuwbare energie betalen. De ACM reageert als volgt: “We vinden het belangrijk dat consumenten weten waar ze aan toe zijn en roepen de wetgever daarom op de rechten van consumenten met zonnepanelen duidelijker in de wet te verankeren.”