ACM: ‘Netbeheerders mogen maatschappelijk prioriteren’

03.03.2023 Jan de Wit

ACM: ‘Netbeheerders mogen maatschappelijk prioriteren’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het voor netbeheerders mogelijk maken om voorrang te geven aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken. Ook voor projecten met een maatschappelijke functie, zoals woningbouw, veiligheidsdiensten, gezondheidszorg of scholen moet dit mogelijk gaan worden, wat inhoudt dat netbeheerders van het huidige first come, first serve-principe mogen afstappen. De ACM hoopt het in mei te hebben geregeld.

De ACM is van mening dat het wenselijk is dat netbeheerders kunnen afwijken van het first come, first serve-principe. Vanwege de beperkte ruimte op het net – op momenten van piekbelasting – willen zij voorrang kunnen verlenen aan projecten die meer ruimte op het net creëren, dan kunnen er meer aansluitingen plaatsvinden zonder dat het net moet worden verzwaard.

Het first come first served-principe is vastgelegd in de Netcode Elektriciteit en is een uitwerking van het (Europese) non-discriminatie beginsel, legt de ACM uit. Volgens de toezichthouder werkt dit principe prima wanneer er genoeg ruimte op het net is, maar dat is op steeds meer momenten niet het geval.

Wanneer netbeheerders met objectieve en transparante criteria kunnen motiveren waarom een project voorrang moet hebben, dan zal de ACM niet handhavend optreden. De ACM hoopt dit in mei te hebben geregeld.