ACM: Zonnepaneel of laadpaal moet binnen twaalf weken worden aangesloten op elektriciteitsnet

15.07.2022 Kenneth Nwosu

ACM: Zonnepaneel of laadpaal moet binnen twaalf weken worden aangesloten op elektriciteitsnet

Als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt dan worden zonnepanelen en laadpalen in de toekomst binnen 12 weken aangesloten op het elektriciteitsnet. Zo blijkt uit een consultatie.

Het voorstel is bedoeld om de onzekerheid omtrent de wachttijd te verminderen en de termijn zelf te verkorten.

Kleine ingrepen
De 'elektrificatie van de samenleving’ kent momenteel diverse knelpunten. Van wachttijden voor omvormers tot rijen voor de deur van de installateur. En als de verduurzamende apparatuur dan eindelijk ontvangen en geïnstalleerd is, kan er pas van geprofiteerd worden wanneer het is aangesloten op het elektriciteitsnet. Om stroom terug te leveren, opgewekt met PV, of af te nemen voor een laadpaal. Ook in die laatste stap komen vertragingen en onzekerheid vaak voor.

Het voorstel van de ACM is bedoeld voor kleinere ingrepen zoals aanpassingen in de meterkast. In geval van benodigde graafwerkzaamheden, zoals voor aanleg van een verzwaarde aansluiting wordt de termijn verlengd naar 18 weken. Voor grootverbruikers zou een termijn gehanteerd moeten worden van 40 weken. Als er tenminste genoeg transportcapaciteit in de regio is.

Het wachten nu is op de reactie van de netbeheerders aan wie de ACM het voorstel heeft voorgelegd. Deze zouden voor begin oktober moeten reageren.