Adviseurs sceptisch over groen label kernenergie in EU

25.01.2022 Nina Groot

Adviseurs sceptisch over groen label kernenergie in EU

Investeringen van de Europese Commissie in nieuwe kern- en aardgascentrales moeten volgens een belangrijke financiële adviesgroep geen duurzaam label krijgen. Dit meldden zij afgelopen maandag in een rapport meldt het FD.

De taxonomie is een verzameling richtlijnen die definiëren wat een duurzame investering vormt en wat niet. De taxonomie moet banken en pensioenfondsen informeren over welke investeringen, in de ogen van de EU, bijdragen aan het behalen van de gestelde klimaatdoelen.

Het voorstel van de taxonomie werd aan het einde van vorig jaar vrijgegeven, daaruit bleek dat aardgas en kernenergie hier ook bij zijn inbegrepen. Dit heeft veel ontsteltenis veroorzaakt bij een aantal Europarlementariërs. Het fundamentele argument dat zij geven is dat aardgas een fossiele brandstof is, en kernenergie radioactief materiaal produceert.

Europese platform voor duurzame financiering
Beide energiebronnen mogen niet langer worden beschouwd als groen, concludeert het Europese platform voor duurzame financiering. Deze conclusie komt voort uit een evaluatie van de taxonomie waarvan de Europese Commissie heeft gevraagd of de organisatie deze beoordeelt.

Volgens de adviseurs zou het, zelfs als een nieuwe gascentrale bij de normen van de taxonomie past, niet snel helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en klimaatdoelen te behalen.

Groen gas of waterstof
De Europese Commissie wil investeringen in gascentrales alleen als groen bestempelen, als de installatie binnen afzienbare tijd over kan schakelen op groen gas of waterstof. Maar dat maakt volgens het platform dus niets uit. Wat betreft de criteria voor nieuwe kerncentrales, zeggen de experts dat die het voorkomen van milieuschade, zoals watervervuiling en aantasting van ecosystemen, niet verzekeren.

Wanneer de gascentrales in de nabije toekomst over kunnen schakelen op groen gas of waterstof wil de Europese Commissie deze als groen bestempelen. Maar volgens de adviseurs is dit irrelevant. De adviseurs geven aan dat de komst van de nieuwe centrales geen milieuschade, zoals waterverontreiniging en ecosysteemverslechtering kunnen voorkomen.

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een half jaar om te beslissen over het voorstel van de Commissie.