APSystems kondigt de nieuwe DS3 micro-omvormer aan

22.12.2020 Simone Tresoor

APSystems kondigt de nieuwe DS3 micro-omvormer aan

In het voorjaar van 2021 zal bij APSystems de nieuwste en meest krachtige dual micro-omvormer beschikbaar zijn: de DS3. Mark Hagenbeek, Marketing Manager Benelux van APSystems, is er trots op. “Het is een uniek product waaraan we bijna drie jaar gewerkt hebben. Er is enorm goed over nagedacht. En het mooie is: we zijn nooit uitgewerkt, want we zorgen doorlopend voor onderhoud, nieuwe firm- en software. Als er al een probleem zou zijn, loggen we in en lossen we het op. Gegarandeerd.”

De omvormer is gebaseerd op volledig nieuwe architectuur en heeft 50% meer vermogen en een hogere efficiëntie. Zo heeft de nieuwe DS3 een  verbeterde communicatiebeveiliging door gebruik te maken van de Zigbee-module van Texas Instruments. Hieraan is een cybersecuritytool genaamd Karamba toegevoegd om met codeprogrammering een volledig veilige omgeving te maken zodat alle PV-productiegegevens die worden verwerkt optimaal beveiligd zijn.

Compact en innovatief

Het ontwerp is compact en de materialen die voor de behuizing zijn gebruikt innovatief: met een combinatie van gegoten aluminium aan de voorkant en robuust polymeer aan de achterkant. Hierdoor is de DS3 aanzienlijk lichter dan voorgaande micro-omvormers. Alle componenten zijn  ingekapseld met siliconen. Dit om de spanning op de elektronische componenten te verminderen, de warmteafvoer te optimaliseren en de waterdichtheid nog meer te verbeteren. "Om de betrouwbaarheid van het systeem te garanderen zijn rigoureuze testmethoden gehanteerd zoals  20.000 uur versnelde levensduur testen en vele andere procedures die deel uitmaken van het ISO 9001-certificeringsproces", vertelt Hagenbeek.

Ondersteuning op afstand

De nieuwe DS3 is het resultaat van innovatieve engineering waardoor het aantal componenten met 20% is verminderd en het AC-uitgangsvermogen met meer dan 50% is toegenomen ten opzichte van  de huidige YC600. De prestaties van de Dual micro-omvormer DS3 zijn enorm goed door het geleverde AC-uitgangsvermogen van 900 Watt. Met een efficiëntie van 97% en optimale MPPT-spanning kan de DS3 twee panelen tot 650 W elk aansluiten. Tevens is er ondersteuning, ook op afstand, voor eventuele aanpassingen aan het net en een upgrade van de functionaliteit met behulp van monitoring. De DS3 is een revolutionair product met bi-directionele communicatie voor residentiële en multi-residentiële marktsegmenten.

Vele voordelen op andere omvormers

De micro-omvormers van APSystems kennen vele voordelen op andere micro-omvormers. Zo blijven ze werken bij veel minder licht. MPPT blijft bijvoorbeeld werken tot ver onder de 20V. Bij de dubbele YC500i hebben de twee ingangen ook aparte MPPT's voor regeling en monitoring per paneel en voor het opstarten en functioneren van de APS micro-omvormers is geen monitoringunit nodig. De monitoring functioneert in 5 minuten en er ontstaat geen conflict in de communicatie wanneer buren ook micro-omvormers hebben. De omvormers hebben een langere levensduur doordat ze geheel zijn ingegoten en daardoor beschermd tegen vocht en hitte. Ook zijn de ingangen, en dus de panelen, geheel geïsoleerd van het lichtnet voor extra veiligheid.