Bedrijven in de rij voor batterij

22.09.2022 Joyce Beuken

Bedrijven in de rij voor batterij
©Sunrock

Opvallend veel bedrijven dienen een aanvraag in voor een netaansluiting voor batterijopslag, dat meldt NU.nl. Ondernemers hopen middels batterijprojecten te kunnen profiteren van schommelingen op de energiemarkt, maar ook om de files voor aansluiting op het stroomnet te kunnen overslaan.

Bij Liander en Enexis staan er voor 2,5 gigawatt aan batterijprojecten in de wachtrij voor een aansluiting, zo laten de netbeheerders weten.

Interesse aangewakkerd
Dit is een opmerkelijk aantal ten opzichte van wat er nu ligt. Momenteel hebben alle aangemelde en aangesloten batterijen in Nederland bij elkaar een geschat vermogen van minder dan 0,1.

Een jaar terug was er nog maar weinig interesse vanuit het bedrijfsleven om batterijen aan te sluiten. Maar nu de energieprijzen de pan uit rijzen trekken accu’s de aandacht. De vertraging voor een (uitbreiding van de) aansluiting op het stroomnet wakkert eveneens belangstelling aan.

Noodkreten
Eerder dit jaar pleitte Netbeheer Nederland voor een landelijke aanpak van netcongestie middels een spoedpakket aan maatregelen. Hierin speelt onder meer grootschalige opslag een rol.

Ook Liander slaakte dit voorjaar een noodkreet richting de regering voor de afbouw van de saldering en volle aandacht richting opslag. De netbeheerder kan de toevloed van zonnestroom in grote delen van het land immers nauwelijks meer aan.