Biertje in de kroeg wordt duurder door stroomprijs

28.01.2022 Joyce Beuken

Biertje in de kroeg wordt duurder door stroomprijs

De horeca is dolblij met de heropening, maar waarschuwt wel voor een domper. Als gevolg van de fors stijgende energieprijzen, stijgen de prijzen van eten en drinken noodgedwongen mee, dat schrijft Nu.nl.

Horecaondernemer Patrick van Zuiden zag de energierekening van het hotel met zwembad dat hij beheert verdrievoudigen. “Voor het verwarmen waren we maandelijks 2.500 euro kwijt, nu 7.500 euro." Van Zuiden verwacht dat de prijzen 15 tot 20 procent zullen gaan stijgen.

Dure verduurzaming
Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland bevestigt de hogere kosten: “Prijzen van grondstoffen, energie en lonen stijgen en dat werkt ook door in de prijscalculaties die horecaondernemers maken, net als in iedere andere branche.”

Veel horecaondernemers hebben de afgelopen twee jaar geen financiële ruimte gehad om grote verduurzamingsslagen te kunnen maken, zoals gasvrije warmte opwek of zonnepanelen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er extra subsidie nodig zal zijn om horecapanden toekomstbestendig te maken. Zo kwam als gevolg van de coronapandemie onder meer aan het licht dat de ventilatie in veel horecapanden te wensen overlaat.

Heineken helpt de horeca vast een handje verduurzamen door een biertankwagen te verduurzamen middels PV. Sinds vandaag rijdt hun gloednieuwe elektrische wagen, die twee zonnepanelen op het dak heeft, door de straten van Amsterdam.