BIPV-award 2021 naar Hermans Techniglaz

23.02.2022 Simone Tresoor

BIPV-award 2021 naar Hermans Techniglaz
©Bjørn Vijlbrief

Het zonnepanelenproject op Hogeschool Aeres in Almere van Hermans Techniglaz heeft de BIPV-award 2021 gewonnen. “Het project is mooi én slim tegelijk”, aldus Ruud Derks, voorzitter BIPV Nederland, die de prijs uitreikte.

De totaal 712 op maat gemaakt Powerglaz BIPV-panelen, met een vermogen van ruim 156 kilowattpiek, zijn verdeeld over dak en gevel. De 400 panelen op het dak en 312 aan de gevel zijn volledig in het gebouw geïntegreerd. Het ontwerp laat volgens Derks zien dat slim en mooi bouwen met PV uitstekend samen kunnen gaan. "Daarbij is ook nog eens maximaal rekening gehouden met de wensen van de gebruiker."

Tweede plek voor Solar Visuals
Hermans Techniglaz kwam unaniem als winnaar uit de bus. De jury roemde onder meer de grootschalige toepassing van PV, het fantastische ontwerp en het samenspel met de groene façade. "Het resultaat is niet alleen overweldigend mooi, maar maakt voor iedereen ook in één oogopslag duidelijk waar dit gebouw voor staat: namelijk duurzaamheid." Het ontwerp van Solar Visuals voor Station Naarden-Bussum komt op de tweede plek.

Flinke uitdaging
Ervoor zorgen dat esthetiek en functionaliteit optimaal samengingen, was volgens Hermans Techniglaz nog een flinke uitdaging. Zo heeft het bedrijf een legpatroon voor de panelen moeten bedenken dat niet alleen voldoende lichttoelating in het gebouw garandeert, maar tegelijkertijd ook voldoende rendement biedt. Zowel op het dak, waaronder licht- en schaduwplekken moesten komen, als de gevelpanelen, waarachter de ramen en de klaslokalen verscholen zijn. Ook moesten de kabels en bevestigingselementen zoveel mogelijk uit beeld blijven.

De prijs is door Stichting BIPV Nederland in het leven geroepen om meer bekendheid te geven aan BIPV oftewel gebouw-geïntegreerde PV. Door de mogelijkheden van BIPV in beeld te brengen wil de Stichting ook andere partijen inspireren om de mogelijkheden van slim en mooi bouwen met PV te benutten.