Bouw carport Lowlands van start

21.11.2020 | Nieuws Joyce Beuken

Bouw carport Lowlands van start

Donderdagochtend gaven Solarfield en evenementorganisator MOJO het startsein voor de bouw van een solar carport in Biddinghuizen. Het terrein waar de carport gebouwd wordt, wordt eens per jaar gebruikt als parkeerplaats voor bezoekers van Lowlands.

De carport bestaat uit zo’n 90.000 zonnepanelen en omvat een gebied van maar liefst 35 hectare. Solarfields stelt dat het hier gaat om de grootste solar carport ter wereld. Naar verwachting zou het carport in mei 2021 gereed moeten zijn, ruim op tijd voor de volgende editie.

Naast dat de carport één weekend per jaar bescherming biedt aan auto’s van festivalgangers, levert het naar verwachting jaarlijks 10.000 huishoudens van stroom. Genoeg voor 100 festivalweekenden per jaar, aldus Esther Terpstra van Solarfields. Lowlands verbruikt iedere editie circa 300.000 kWh aan stroom. Voorheen werden hier generatoren voor ingezet. Dankzij de carport is dit straks niet meer nodig.

Bescherming van 15.000 auto’s

Het festival kon dit jaar voor het eerst sinds 1993 niet doorgaan vanwege het Coronavirus. Andere jaren stonden er circa 15.000 auto’s op het terrein gedurende het festivalweekend dat in augustus plaatsvindt.

Eric van Eerdenburg, directeur van het festival, hoopt dat het zonnedak een bron van inspiratie is voor bezoekers waardoor zij meer willen bijdragen aan verduurzaming. "Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken,” vertelde van Eerdenburg aan NOS.

Dubbelzijdig

Er worden zogeheten bifacial zonnepanelen ingezet bij het carport. Deze panelen zijn als het ware dubbelzijdig en kunnen aan beide kanten energie opwekken door lichtinval. Er wordt dus ook gebruikgemaakt van het licht dat door de grond gereflecteerd wordt. De opbrengst is daardoor groter dan bij een normaal paneel.

Lowlandsfestivalautoparkeerterreinensolarfields

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Innovative ways to determine degradation modes and mechanisms in thin-film solar modules

17 mei 2021
09:00 - 10:00
online

Solliance

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
18 mei 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu