Bouw carport Lowlands van start

21.11.2020 | Nieuws Joyce Beuken

Bouw carport Lowlands van start

Donderdagochtend gaven Solarfield en evenementorganisator MOJO het startsein voor de bouw van een solar carport in Biddinghuizen. Het terrein waar de carport gebouwd wordt, wordt eens per jaar gebruikt als parkeerplaats voor bezoekers van Lowlands.

De carport bestaat uit zo’n 90.000 zonnepanelen en omvat een gebied van maar liefst 35 hectare. Solarfields stelt dat het hier gaat om de grootste solar carport ter wereld. Naar verwachting zou het carport in mei 2021 gereed moeten zijn, ruim op tijd voor de volgende editie.

Naast dat de carport één weekend per jaar bescherming biedt aan auto’s van festivalgangers, levert het naar verwachting jaarlijks 10.000 huishoudens van stroom. Genoeg voor 100 festivalweekenden per jaar, aldus Esther Terpstra van Solarfields. Lowlands verbruikt iedere editie circa 300.000 kWh aan stroom. Voorheen werden hier generatoren voor ingezet. Dankzij de carport is dit straks niet meer nodig.

Bescherming van 15.000 auto’s

Het festival kon dit jaar voor het eerst sinds 1993 niet doorgaan vanwege het Coronavirus. Andere jaren stonden er circa 15.000 auto’s op het terrein gedurende het festivalweekend dat in augustus plaatsvindt.

Eric van Eerdenburg, directeur van het festival, hoopt dat het zonnedak een bron van inspiratie is voor bezoekers waardoor zij meer willen bijdragen aan verduurzaming. "Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken,” vertelde van Eerdenburg aan NOS.

Dubbelzijdig

Er worden zogeheten bifacial zonnepanelen ingezet bij het carport. Deze panelen zijn als het ware dubbelzijdig en kunnen aan beide kanten energie opwekken door lichtinval. Er wordt dus ook gebruikgemaakt van het licht dat door de grond gereflecteerd wordt. De opbrengst is daardoor groter dan bij een normaal paneel.

Lowlandsfestivalautoparkeerterreinensolarfields

Bedrijvenregister

Agenda

Esdec Basic installatietraining

Logo Esdec
1 december 2020
12:00 - 16:15
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: SolarEdge Basistraining by Solar Nederland

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
1 december 2020
14:00-15:30
GoToWebinar

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Libra E-Mobilitywebinar

Logo Libra Energy
2 december 2020
15:00 - 16:00
online

Libra Energy

Lees verder

Webinar: SolarEdge Basistraining by Solarclarity

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
3 december 2020
10:00-11:30
GoToWebinar

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu