Brand in een van de grootste drijvende PV-installaties van Europa

01.03.2022 Simone Tresoor

Brand in een van de grootste drijvende PV-installaties van Europa

Het duurzame energiebedrijf Akuo heeft de oorzaak van de brand die een maand geleden woedde in hun drijvende PV-installatie in Piolenc, departement Vaucluse in Frankrijk onderzocht, schrijft PV-Magazine.

Bijna een maand na de brand in de drijvende energiecentrale O'Mega 1 heeft het bedrijf de eerste conclusies getrokken uit het incident. De O'Mega 1-energiecentrale is een van de grootste drijvende fotovoltaïsche installaties van Europa. Het project heeft een capaciteit van 17 megawatt en zou binnenkort vergroot worden naar 22 megawatt.

Kabels beschadigd door herhaalde wrijving
Op 30 januari 2022 brak tijdens een storm brand uit op de installatie. Tijdens deze storm werd de installatie enkele dagen blootgesteld aan hevige windstoten tot 80 kilometer per uur. Door de deining en herhaalde wrijving raakten de kabels beschadigd waardoor er kortsluiting ontstond op een van de drie drijvende delen. De betrokken omvormers werden uitgeschakeld en na de brand zijn de intacte delen van de installatie weer in gebruik genomen.

Reeds in oktober 2021 sporen van slijtage
Achteraf bleek dat in oktober 2021 reeds sporen van slijtage zijn waargenomen op de kabels. Akuo geeft toe dat ze het effect van de slijtage op middellange termijn en de weersrisico’s hebben onderschat. Ze geven toe dat hun prioriteit lag bij het integreren van het nieuwe deel dat in aanbouw was. Het herstellen van de kabels had op zich vrij eenvoudig gekund, maar gezien de omvang van het project was dit op de lange baan geschoven. Daardoor zette de slijtage door, met de brand als gevolg.

De drijvende Hydrelio-technologie, aanvankelijk geleverd door Ciel et Terre en sinds 2016 onder licentie van Akuo, staat niet ter discussie. Integendeel, beweert Akuo, het gaat er eerder om het aanpassen van de onderhoudsbehoefte bij grootschalige drijvende PV.