China's zonnecelcapaciteit overschrijdt 361 gigawatt

20.06.2022 Simone Tresoor

China

De China Photovoltaic Industry Association meldde deze week dat de totale zonnecelcapaciteit van de wereld eind 2021 423,5 gigawatt bereikte. De totale celcapaciteit van China bereikte eind vorig jaar 361 gigawatt en dat is een flinke uitdaging voor iedereen die zich hard maakt om de PV-maakindustrie terug naar Europa te krijgen.

Chinese fabrikanten Tongwei, Longi, JA Solar, Aiko Solar, Trina Solar, Jinko, Runergy en CSI bezetten de eerste acht posities van de wereldwijde ranglijst voor zonnecelproducenten, gevolgd door het enige niet-Chinese bedrijf – Hanwha Q Cells – op de negende plaats en de Chinese fabrikant UniePV, die de tiende positie wist te bereiken, schrijft PV Magazine.

216.100 MT polysilicium
Zonnecel- en polysiliciumproducent Tongwei heeft ook nog een enorme bestelling van polysilicium binnengehaald. Zij zullen waferfabrikant Gokin Solar gaan voorzien van 216.100 MT (meterton) polysilicium. De grondstof zal worden geleverd tussen juli 2022 en december 2026 tegen een prijs waar maandelijks over wordt onderhandeld.

23,7 gigawatt geïnstalleerd vermogen in de eerste vijf maanden van dit jaar
Fabrikant Golden Glass heeft geïnvesteerd in meer heterojunctie-zonnecelcapaciteit. Zij hebben donderdag aangekondigd 4,2 miljard Chinese renminbi (627 miljoen dollar) te gaan investeren in een heterojunctie zonnecelfabriek van 4,8 gigawatt in Jiuquan en het bedrijf ontwikkelt momenteel ook nog een 1,2 gigawatt heterojunctie-celproductiefaciliteit in Suzhou.

De Chinese National Energy Administration deelde mee dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar 23,7 gigawatt aan nieuwe zonne-energie in China werd geïnstalleerd.