Coalitie adviseert grootschalige elektrificatie aan nieuwe regering

27.05.2021 Joyce Beuken

Coalitie adviseert grootschalige elektrificatie aan nieuwe regering

Holland Solar, NWEA en Energie Nederland hebben een advies gepresenteerd over de toekomst van duurzame energie. Gezamenlijk bevelen zij de nieuwe regering aan om knopen door te hakken en in te zetten op elektrificatie.

Volgens de partijen moet het kabinet een aantal belangrijke keuzes maken met spoed. Zo is er zowel beleidsmatige als fysieke ruimte nodig voor opweksystemen om te kunnen groeien. Om weersafhankelijke bronnen het hele jaar door te kunnen laten leveren zijn opslag en vraagsturing van groot belang. Dit vergt intensieve planning en ondersteuning.

Proactieve houding
Ook de uitbouw van het elektriciteitsnet wordt aangekaart. Dit moet proactief worden aangepakt zonder dat er gewacht wordt op een specifiek project waarvoor dit nodig is.

In het advies wordt benoemd dat de extra energie die nodig is voor het leveren van waterstof uit de zonne- en windsector afkomstig kan zijn. Echter bieden Europese staatssteunkaders en richtlijnen onvoldoende stimulans voor de duurzame energiesectoren. Er moet daarom een specifiek steunmechanisme komen voor de directe elektrificatie en groene waterstof-elektrolyse.

Flexopties
NWEA, Holland Solar en Energie Nederland doen daarnaast het voorstel om dubbele energiebelasting bij opslag te beëindigen en een correctie op de salderingsregeling toe te passen, zodat direct gebruik en thuisopslag van eigen stroom aantrekkelijker wordt. CO2-vrije flexopties zijn belangrijk voor een jaarrond functionerend duurzaam energiesysteem.

Aardgas moet van voorsprong af
Momenteel heeft aardgas op vele fronten een voorsprong op duurzame warmte. Aardgas wordt lager belast dan elektriciteit. Energiebelasting op aardgas zou extra steun kunnen bieden voor zonthermie, wat volgens het verbond een efficiente manier is om warmte te produceren voor woningen, met lage infrastructuurkosten.