Coalitie adviseert grootschalige elektrificatie aan nieuwe regering

27.05.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Coalitie adviseert grootschalige elektrificatie aan nieuwe regering

Holland Solar, NWEA en Energie Nederland hebben een advies gepresenteerd over de toekomst van duurzame energie. Gezamenlijk bevelen zij de nieuwe regering aan om knopen door te hakken en in te zetten op elektrificatie.

Volgens de partijen moet het kabinet een aantal belangrijke keuzes maken met spoed. Zo is er zowel beleidsmatige als fysieke ruimte nodig voor opweksystemen om te kunnen groeien. Om weersafhankelijke bronnen het hele jaar door te kunnen laten leveren zijn opslag en vraagsturing van groot belang. Dit vergt intensieve planning en ondersteuning.

Proactieve houding
Ook de uitbouw van het elektriciteitsnet wordt aangekaart. Dit moet proactief worden aangepakt zonder dat er gewacht wordt op een specifiek project waarvoor dit nodig is.

In het advies wordt benoemd dat de extra energie die nodig is voor het leveren van waterstof uit de zonne- en windsector afkomstig kan zijn. Echter bieden Europese staatssteunkaders en richtlijnen onvoldoende stimulans voor de duurzame energiesectoren. Er moet daarom een specifiek steunmechanisme komen voor de directe elektrificatie en groene waterstof-elektrolyse.

Flexopties
NWEA, Holland Solar en Energie Nederland doen daarnaast het voorstel om dubbele energiebelasting bij opslag te beëindigen en een correctie op de salderingsregeling toe te passen, zodat direct gebruik en thuisopslag van eigen stroom aantrekkelijker wordt. CO2-vrije flexopties zijn belangrijk voor een jaarrond functionerend duurzaam energiesysteem.

Aardgas moet van voorsprong af
Momenteel heeft aardgas op vele fronten een voorsprong op duurzame warmte. Aardgas wordt lager belast dan elektriciteit. Energiebelasting op aardgas zou extra steun kunnen bieden voor zonthermie, wat volgens het verbond een efficiente manier is om warmte te produceren voor woningen, met lage infrastructuurkosten.

Holland SolarEnergie NederlandNWEAadviesaanbevelingelektrificatiejaarrondbatterijopslagbatterijenergieopslagkabinetTweede Kamerweersafhankelijkwaterstofelektrolyse

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: SolarEdge | SolarEdge Home Inline Energiemeter & Energy Net

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
20 januari 2022
10:00-11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Event: EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2022

24 januari 2022 - 27 januari 2022
09:00 - 17:00

RVO, NVDE & MKB NL

Lees verder

Webinar: Presentatie Nationaal Solar Trendrapport 2022

Logo Dutch New Energy Research
26 januari 2022
1899-12-30 11:00:00

Dutch New Energy Research

Lees verder

Webinar: VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ HET INSTALLEREN

Logo Esdec
26 januari 2022
13:00 - 14:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu