Consumentenbond: 'Leveranciers verstoppen energietarief'

24.01.2022 Joyce Beuken

Consumentenbond:

De Consumentenbond stelt dat een op de drie energieleveranciers niet duidelijk is over de variabele tarieven. Er werden 27 leveranciers onder de loep genomen.

Modelcontracten hebben variabele tarieven voor gas en stroom, die zelf bepaald mogen worden door de leverancier. De leveranciers moeten volgens de Consumentenbond hun variabele tarieven duidelijk op de website vermelden, maar dit gebeurt in de praktijk niet.

Gegevens (on)nodig
Twee leveranciers, Vandebron en Clean Energy, boden op de website helemaal geen informatie over het maandelijks opzegbare contract. De tarieven bleken alleen telefonisch of via de mail opvraagbaar. Bij een aantal bedrijven, onder meer Vattenfall en Essent, worden de tarieven pas zichtbaar als de bezoeker van de site gegevens deelt.

"Ook dat is onwenselijk", stelt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode. Op deze manier is het moeilijk om te controleren of de tarieven altijd hetzelfde zijn. Bovendien weet je niet wat er met je gegevens gebeurt." Juist nu de energieprijs relatief hoog is, is het van belang dat consumenten de tarieven kunnen vergelijken volgens haar.