De eerste interactieve energie-opwekkende designgevel ter wereld staat in Helmond

18.01.2023 Don Valkering

De eerste interactieve energie-opwekkende designgevel ter wereld staat in Helmond
©Solarix

Het kantoorgebouw van ingenieursbureau Kuijpers in Helmond heeft een primeur. Dit is het eerste gebouw in de wereld waarbij in de gevel solar design is toegepast. Kuijpers is vanaf het begin een warm pleitbezorger voor toepassing hiervan. Door te denken vanuit design werd in de herontwikkeling mogelijk om opwekking van duurzame energie samen te brengen met het creëren van een nieuwe identiteit voor het gebouw.

Algemeen Directeur Aukje Kuijpers vertelt dat zij het potentieel zag van een energieopwekkende en lichtgevende gevel voor één van de kantoorpanden van Kuijpers in Helmond. Dit alles naar een idee waarbij een geïntegreerd concept het mogelijk maakt om energie op te wekken en tegelijkertijd meer identiteit en uitstraling aan een gebouw geeft.

Duurzaam en functioneel hoeft niet lelijk te zijn
Kuijpers geeft aan dat er al eerder was nagedacht om gevels te gebruiken voor energieopwekking. Immers, in de gebouwde omgeving zijn er heel veel vierkante meters muur beschikbaar. Daarnaast zijn duurzame oplossingen voor de Kuijpers familie een standaard mindset. Voor haar en enkele anderen was de oplossing van Solarix dan ook een logische gedachte, maar de standaard in de markt was het (nog) niet. “Het unieke aan de solar designgevel van Solarix is dat het een pand echt iets extra’s geeft. Duurzaam en functioneel hoeft niet lelijk te zijn, het design ziet er gewoon schitterend uit.”

In het donker verandert het gebouw in een kunstobject, door middel van led verlichting die mee kleurt met de seizoenen en zo een kunstzinnige ingeving geeft aan de seizoensbeleving. De LED verlichting communiceert daarnaast met de omgeving omdat het gekoppeld is aan data van het KNMI. Hierdoor kan het bijvoorbeeld meekleuren met het avondrood. Een extraatje waardoor het weersverandering kan simuleren.

Andere geveloplossingen schrijf je af, hier verdien je terug
Het was ook de investering waard! Er had gekozen kunnen worden voor een goedkopere oplossing zoals het verven van de gevel, of een nog duurdere oplossing zoals het bekleden van de gevel. Naast dat deze beide niets duurzaams en energetisch opleveren, is er een groot cruciaal verschil dat tot nadenken aanzet om te investeren: “Een zonnepanelen-gevel wekt energie op en heeft dus een terugverdientijd waar je andere oplossingen afschrijft en niet terugverdient.”

Daarnaast zetten ze de gevel ook in voor communicatiedoeleinden. Zo kleurt de gevel bijvoorbeeld oranje als ze meedoen aan ‘Orange the world’ waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen of kleurt het mee met carnaval in alle kleuren van de regenboog.

Op de gevel van het gebouw zijn in totaal 196 Solarix panelen bevestigd, waarvan 177 met PV-cellen, de andere 19 zijn dummies met dezelfde uitstraling als de zonnepanelen.

  • M2 Solarix panelen: 89 m²
  • Geschatte jaarlijks opgewekte energie: 4.500 kWh per jaar
  • Vergelijking energieverbruik huishoudens: 1,5 gem. huishoudens
  • Geschatte jaarlijkse CO2-reductie: 1.940 kg CO2


Solarix is te bezoeken op Solar Solutions International van 14 tot 16 maart in Expo Greater Amsterdam (voorheen Expo Haarlemmermeer).