De Olympische gedachte

12.08.2021 | Column Steven Heshusius

De Olympische gedachte

We zijn in ons land dol op lijstjes. En als zeventiende economie van de wereld is alles in de top-10 uitzonderlijk en goed. Niet voor niets waren we ontzettend trots toen we afgelopen weekend de zevende plaats in de medaillespiegel van de Olympische Spelen wisten te veroveren.

Het enthousiasme leidde er al snel toe dat er bij het verschijnen van het IPCC-rapport deze week direct werd gesproken over de Olympische Spelen van het klimaat. Een leuke quote om de headlines mee te halen. Maar waar sporters met enorme toewijding en focus toewerken naar het hoogst haalbare, is het hoogst haalbare niet bepaald een geschikte beschrijving voor het huidige klimaatbeleid.

Top-10
Op dagelijkse basis zijn er in ons land, naast succesvolle sporters, allerlei zaken om je over te verheugen. Zo behoort bijvoorbeeld het onderwijs, de gezondheidszorg en het openbaar vervoer tot de wereldwijde voorhoede. Ook binnen de discipline zonnestroom doen we inmiddels lekker mee. Na jaren te hebben toegekeken hoe anderen met de ereplaatsen aan de haal gingen, strijden wij op de onderdelen jaarlijks geïnstalleerd vermogen, totale marktomvang en aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking om het Europese podium.

Omdat we ook nog eens het best willen scoren op het gebied van vestigingsklimaat, export en werkgelegenheid zijn er echter ook een hoop klassementen waar wij nog een lange weg te gaan hebben. We waren op de Olympische Spelen dan wel het beste land uit de Europese Unie, maar wat betreft het aandeel hernieuwbare energie scoren wij binnen de EU, ook met een opmars van zon PV, nog altijd laag.

Op het onderdeel ecologische voetafdruk buiten de landsgrenzen staan we er dan wel weer ‘goed’ voor. Echter in dit klassement tellen juist de onderste plekken, om toekomstige generaties te behoeden van vaker voorkomende gevolgen van weersextremen, die gepaard gaan met een veranderend klimaat.

Een betere wereld begint bij…
Het stellen en halen van tussentijdse doelen is een cruciaal onderdeel van topsport. Wanneer resultaten nog niet in lijn liggen met de doelen moet de inspanning worden geëvalueerd en zo nodig aangepast. Sporters worden hierbij ondersteund door een Nationaal Olympisch Comité, dat zorgt voor ideale randvoorwaarden voor topprestaties.

Zowel de huidige voortgang en de juiste randvoorwaarden op meer dan een aantal gebieden laten op dit moment nog te wensen over om doelen te halen. Het huidige en het toekomstige kabinet moeten daarom vol aan de bak om zich echt aan de Olympische equipe te kunnen spiegelen.

Op het gebied van mentaliteit, toewijding en focus is de topsport het perfecte voorbeeld hoe je een wereldwijde top-10-plek kan bestormen. Toch heb ik serieuze twijfels of we klimaatproblematiek wel moeten vergelijken met ‘de belangrijkste bijzaak uit het leven’. Vergaande klimaatmitigatie is een absolute hoofdzaak en vergt vergaande stappen in de komende tien jaar. Het is hierbij veel belangrijker dat iedereen meedoet dan dat we voortdurend van elkaar proberen te winnen.

Steven Heshusiusdutch new energy researchIPCCweersextremenklimaatklimaatproblematiek

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge | Commercial Designer Training

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 september 2022
09:00 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
5 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Vlotter werken met Sunny Design

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu