De oplossing voor het tekort aan vakmensen ligt bij vrouwen

16.04.2021 Jan de Wit

De oplossing voor het tekort aan vakmensen ligt bij vrouwen

Om het tekort aan geschoold technisch personeel op te lossen pleit Doekle Terpstra, voorzitter Branchevoorzitter Techniek Nederland, bij EW voor meer vrouwen in de installatiesector. “Hun aandeel is cruciaal, als we het aandeel verhogen tot 20 procent is het tekort opgelost”, aldus Terpstra.

Donderdag 15 april was het Girls’ Day 2021. Een mooi moment om jonge vrouwen kennis te laten maken met de technische wereld. Dat dachten ook vele bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven die hun deuren openden voor nadere kennismaking.

Momenteel is slechts 3 procent van alle technische vakmensen in Nederland een vrouw, Terpstra wil dit aandeel naar 20 procent tillen. Zo kan ook gelijk het tekort in de sector op worden gelost.

Techniek al in opmars

In de afgelopen acht jaar is het aantal jonge vrouwen dat zich inschreef voor de mbo-opleiding installatietechniek bijna verdrievoudigd. “Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler, en zwaar materiaal maakt steeds meer plaats voor slimme techniek”, ziet Terpstra. “De energietransitie is onuitvoerbaar zonder techniek en er liggen veel kansen voor vrouwen. Als brancheorganisatie willen wij ons inspannen om de zichtbare én de onzichtbare barrières weg te nemen zodat meer vrouwen zich technisch laten scholen.”