De zon zuivert water in Zuid-Soedan dankzij Zwitserse vinding

13.07.2022 | Nieuws Kenneth Nwosu

De zon zuivert water in Zuid-Soedan dankzij Zwitserse vinding
https://sowa.ethz.ch/

Schoon water is niet overal een gegeven. Het idee om water te zuiveren met zonne-energie moet dat veranderen. Mits de Zwitserse bedenkers het project kunnen doorontwikkelen vanuit de huidige prototypefase.

Het studententeam van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) in Zürich werkt aan de ontwikkeling van Solar Water (SOWA). Waterzuivering door zonne-energie.

Solar Water 
In Nederland zou de afkorting SOWA misschien niet de eerste keuze zijn voor de naam van een team dat ziektes wil bestrijden. De Zwitserse studenten hebben een zuiveringssysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van zonnepanelen en klein genoeg is om op een truck geplaatst te worden. Het systeem, genaamd Apasōn, kan worden ingezet in afgelegen gebieden. Er is geen specialistische kennis vereist om het systeem te gebruiken en er zijn geen chemische behandelingen nodig schrijft Innovationorigins.com

Viervoudige zuivering
Ultraflitratie is de eerste stap waarin bacteriën en kleinere deeltjes uit het water verwijderd worden. Het water loopt hiervoor door een membraan met gaatjes honderdduizend keer kleiner dan de dikte van een haar. Dit membraan kan zichzelf schoon houden door bij opbouw van  stoffen die verstoppen het water de andere kant op te duwen. 

Hierna volgt het meest complexe onderdeel van het proces, het verwijderen van ionen die in hoge concentratie gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Hiervoor wordt elektrodialyse ingezet waarbij gelijkstroom wordt gebruikt om deze ionen selectief door een membraan te trekken.

In deze fase is het water al grotendeels gezuiverd, maar kan het nog een onprettige geur hebben door vluchtige organische verbindingen. Deze worden verwijderd met een actieve koolfilter.

Tot slot worden eventueel resterende pathogenen zoals bacteriën en virussen verwijderd met ultraviolet licht. 

Een geautomatiseerd systeem gebruikt sensoren om te controleren of alle fases van zuivering naar behoren werken. Dit systeem schakelt ook het terugpompen van water in wanneer dit nodig is om de verschillende membranen te reinigen. 

Zuid-Soedan
Het uiteindelijke resultaat is water dat schoon genoeg is. Specifiek voor de bevolking van Zuid-Soedan die veelal is aangewezen op water uit bronnen die gevaarlijke ziektekiemen kunnen bevatten. 

Vooral voor zuigelingen vormt dit een risico wanneer ze flesvoeding krijgen en relatief veel verontreinigd water binnen krijgen ten opzichte van hun lage lichaamsgewicht. Het doel van het Solar Water team is het water uit verschillende bronnen schoon genoeg te maken voor gebruik in babyvoeding en de ziekenzorg. 

Zonne-energie is er in overvloed in Zuid-Soedan zoals Giacomo Mastroddi, een van de teamleden, uitlegt tijdens een presentatie. In ieder geval genoeg om met de zonnepanelen energie op te wekken voor 5 uur aan zuivering en daarmee 500 liter schoon water per dag. 

solar waterSOWA

Bedrijvenregister

Agenda

Event: SVOLT ENERGY & BLUESUN SOLAR 1GWH STRAGETIC PARTNERSHIP AGREEMENT

1 oktober 2022 - 1 mei 2023
2020-10-01 00:00:00

Bluesun

Lees verder

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Event: Warmly Celebrate The Successful Maiden Voyage Of Bluesun Vessal

17 november 2022 - 8 juni 2023

Bluesun

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Haal het maximale uit het SolarEdge monitoring platform

1 februari 2023
11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu