Deloitte en Groendus werken aan energiesysteem van de toekomst

13.01.2022 Nina Groot

Deloitte en Groendus werken aan energiesysteem van de toekomst
©Groendus

Deloitte en Groendus zullen op het gebied van energie-inkoop en consumptie gaan werken aan de Energiemarktplaats, zo laten zij weten in een persbericht. Deloitte zal nu rechtstreeks investeren in verschillende aanbieders van hernieuwbare energie voor drie van zijn Nederlandse kantoren.

Deloitte en Groendus hebben allebei een duidelijk idee van hoe zij de overgang van fossiel naar hernieuwbare energie gaan maken. Dit omvat concepten zoals peer-to-peer energielevering en het bevorderen van gelijktijdigheid van opwek en verbruik. Met deze samenwerking zullen zij de gezamenlijke ideeën in praktijk gaan brengen.

Groendus creëerde een Energiemarktplaats waarop de vraag en het aanbod van groene stroom gekoppeld wordt op basis van uurlijkse gelijktijdigheid en zonder de deelname van traditionele energieleveranciers. Met kantoren in Eindhoven en Utrecht, evenals een datacenter in Amsterdam, treedt Deloitte hiermee toe tot de Energiemarktplaats.

Deloitte verwacht op de marktplaats ongeveer 70 procent gelijktijdigheid te behalen door een combinatie van aanbod van zonne- en windenergie. Hierdoor stijgt het aandeel van stroom dat wordt gebruikt op het moment dat het daadwerkelijk wordt opgewekt. Deloitte krijgt op deze marktplaats een uitgebreid inzicht in de relatie tussen gebruik en opwekking. Met deze kennis kunnen de partijen gezamenlijk toezicht houden op de veranderingen in energiegebruik.

Groendus bouwt een toekomstbestendig energiesysteem met een integrale aanpak. De overgang naar hernieuwbare energiebronnen is in dit geval van cruciaal belang. Omdat het aanbod van groene stroom variabel is, is het van cruciaal belang dat de energiemarkt zich aanpast van vraag gestuurd naar aanbod gestuurd.