Diederik Samsom, bedankt!

10.06.2021 Joyce Beuken

Diederik Samsom, bedankt!

Er zijn heel veel slimme mensen in de verduurzaming. Mensen die slimme apparaten bedenken, slimme mensen die ze bouwen, verkopen, installeren, en nog veel meer. Verduurzaming is massaal geworden, maar het blijft complex en voor iedereen een maatproduct. Die slimme mensen zijn daarom allemaal echt nodig, de verduurzaming wordt door hen gemaakt. Maar wie gaat hun betalen?

Niemand heeft gespaard om te verduurzamen. Spaargeld kan gebruikt worden, als dat er is, maar het doel van dat geld was oorspronkelijk wat anders. En wil je naast zonnepanelen meer verduurzamen, dan kost dat nog veel meer. De drempel om te beginnen wordt daardoor steeds hoger. Bovendien is je hele woning laten verduurzamen een flinke ingreep die weken of maanden duurt en heel oncomfortabel is. Daarom wordt dat bijna niet gedaan. De meesten consumenten verduurzamen in stapjes.

Verduurzamen is heel aantrekkelijk en het levert, wanneer het goed gebeurt, vaak meer op dan het kost. Het geld moet echter voorgeschoten worden.

Groen geld
Uit de verduurzamingssector zelf gaat de oplossing hiervoor komen, want deze groep kent de overwegingen die bij de klant spelen. Welke stappen genomen moeten worden en hoe er gemeten moet worden. Zij zullen zorgen dat de financiering aansluit, samen met eventuele subsidies, btw-teruggave en eigen inleg. Zo sluit de financiering aan op de besparing en kan iemand stapsgewijs zijn woning verduurzamen. Het groene geld kan zo ook precies op de juiste plek komen. Niet de banken, pensioenfondsen of de overheid zullen deze oplossing bieden, dat zal uit de verduurzaming zelf komen.

In 2018 was ik op de Warmtepomp Business Day, daar sprak Diederik Samsom. Hij was toen nog voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde omgeving. Hij had een presentatie gegeven en in de pauze stond hij even alleen aan de bar. Ik verzamelde mijn moed en ging naar dé Diederik Samsom toe om kennis te maken en mijn verhaal te vertellen. Ik zal dit nooit vergeten. Hij luisterde heel aandachtig naar mijn verhaal over financieren van verduurzaming, dat wij uit de verduurzaming komen, de hele dag alleen maar bedrijven en klanten uit de verduurzaming spreken over het betalen van de verduurzaming en dat ik de perfecte financiering voor de verduurzaming wilde opzetten.

Motivatie
Hij vroeg aan mij of wij een stichting zijn of een commercieel bedrijf. “Tsja,” zei ik, ”ik wil dit niet voor de winst opzetten, ik wil de verduurzaming echt helpen, maar ik moet wel kunnen pinnen bij de kassa van de supermarkt.” Vervolgens volgde één van de meest motiverende momenten van mijn leven, Diederik Samsom zei: ”Romano, ik zal je moeten teleurstellen, de banken gaan dit zelf oplossen”. Met mijn spreekwoordelijke staart tussen mijn benen droop ik zwaar teleurgesteld af.  

3 jaar later staat het er dan, Duurzaam Gefinancierd. Een nieuw bedrijf die de financiering van verduurzaming zal gaan helpen. De meest moderne financiering voor consumenten die willen verduurzamen tegen heel scherp tarief, maar ook onafhankelijk om voor bedrijven de perfecte financiering te vinden. Niet omdat het makkelijk was, maar juist heel moeilijk om op te zetten. Ik kan daar wel een boek over schrijven denk ik. Maar niemand kan Romano Hagen meer motiveren dan aan te geven dat het hem niet gaat lukken. Zonder de woorden van Diederik was ik waarschijnlijk onderweg wel afgehaakt, maar nu moest ik bewijzen dat het zal lukken. Zo zie je maar hoeveel invloed iemand kan hebben op een ander, waarschijnlijk zonder het zelf in de gaten te hebben. Diederik, bedankt!