Dode en zwaargewonde door rondvliegende zonnepanelen tijdens storm

23.02.2022 Simone Tresoor

Dode en zwaargewonde door rondvliegende zonnepanelen tijdens storm

Afgelopen vrijdag zijn er in de Benelux tijdens de storm Eunice een dode en zwaargewonde gevallen door afgewaaide zonnepanelen. In IJburg Amsterdam raakte een zestienjarig meisje zwaargewond, schrijft het Parool, en in het Belgische Gent overleed een man nadat hij een zonnepaneel tegen zijn hoofd kreeg, aldus VRT.

De zestienjarige scholiere werd op de Bert Haanstrakade geraakt door een weggewaaid zonnepaneel en is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Zij ligt op de intensive care. Het Belgische slachtoffer werd bewusteloos aangetroffen en overleed later in het ziekenhuis.

Goed bevestigde PV moet windkracht 12 of 13 kunnen doorstaan
Hans Lambrechts, ceo van Sunprojects, verklaarde desgevraagd aan de krant, dat goed bevestigde PV windkracht 12 of 13 moet kunnen doorstaan. Eunice was windkracht 11. Lambrechts: “Dan moet men zich wel aan de regels van het Bouwbesluit en de NEN-norm voor paneelinstallaties houden. Vergeleken met platte daken is het eenvoudiger om op schuine daken panelen zo vast te zetten dat de wind er geen vat op krijgt. Op platte daken kan de zogeheten stuwdruk problemen veroorzaken als de wind onder de panelen komt. Er kan natuurlijk altijd wat gebeuren, bijvoorbeeld als er ergens een lokale windhoos komt.”

Hoe meer PV er ligt, des te groter de kans op stormschade
Ook bleef de Amsterdamse metro uit de buurt van Station Spaklerweg in Oost omdat er meerder panelen aldaar op het spoor terechtgekomen waren. Overal in het land zorgden losgewaaide zonnepanelen voor overlast. Aangezien er inmiddels 1,5 miljoen PV-installaties op de Nederlandse daken liggen lijkt het aantal schadegevallen nog mee te vallen. Hoe meer PV er ligt, des te groter de kans op stormschade.