Duitse elektriciteitsmeters vanaf 2032 slim, verplicht aanbod flexibele contracten vanaf 2025

22.05.2023 Jan de Wit

Duitse elektriciteitsmeters vanaf 2032 slim, verplicht aanbod flexibele contracten vanaf 2025
©Energie-Nederland

De Bundesrat, de Duitse versie van de Nederlandse Eerste Kamer, heeft een wet goedgekeurd die slimme elektriciteitsmeters verplicht in Duitse huizen, dat meldt Clean Energy Wire. Consumenten met een stroomvraag vanaf 6.000 kilowattuur per jaar en gebruikers van meer dan 7 kilowatt geïnstalleerd vermogen zullen vanaf 2025 verplicht een slimme meter krijgen. Alle elektriciteitsleveranciers zullen vanaf dan ook flexibele contracten moeten aanbieden.

Vanuit het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat was er in oktober 2022 een wetsvoorstel ingediend om slimme meters te verplichten omdat de uitrol te traag gaat. "Ons toekomstige energiesysteem zal veel flexibeler en dus ook complexer worden, en daarvoor hebben we slimme meters en een digitalisering van de energietransitie nodig", aldus Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat.

Vanaf 2025 zullen consumenten met een stroomvraag vanaf 6.000 kilowattuur per jaar en gebruikers van meer dan 7 kilowatt geïnstalleerd vermogen verplicht een slimme meter krijgen. Ook zullen alle elektriciteitsleveranciers vanaf dan flexibele contracten moeten aanbieden. Vanaf 2032 zouden alle huizen een slimme meter moeten hebben.