Duitse kerk investeert groots in PV

10.09.2021 Joyce Beuken

Duitse kerk investeert groots in PV

Het Duitse elektriciteitsbedrijf Wemag heeft voor 165 megawatt aan zonne-energiecapaciteit geïnstalleerd en in gebruik genomen. Opvallend is dat een van de twee investeerders in Project Balder de Evangelische kerk in Württemberg betreft.

De PV-installaties zijn verdeeld over zeven locaties. Het grootste afzonderlijke project is 82,6 megawatt en is gebouwd op een grindgroeve langs de snelweg. De investeerders noemden het een vuurtorenproject dat ongeveer 40.000 ton CO2 kan helpen voorkomen. Wemag noemde het "momenteel de grootste aanbesteding in de zonne-energiesector in Duitsland" die wordt gefinancierd in het kader van de wet op hernieuwbare energiebronnen (EEG).

Dubbelfunctie
"Er is niet alleen een krachtcentrale gebouwd op de kiezelgebieden, wat helpt om de CO2-uitstoot te verminderen, maar er zijn ook wetlands gecreëerd, die ook dienen als blusvijvers en leefgebieden voor kleine dieren en vogels", aldus hoofd financiën van de Evangelische Kerk, Martin Kastrup.

Project Balder is uitgerust met ongeveer 500.000 zonnemodules. Het is het grootste project van Wemag tot nu toe, waarvan de planning en de bouw ongeveer twee jaar hebben geduurd.