Duitsland scherpt klimaatdoelen fors aan

06.05.2021 | Nieuws Christian Sparborth

Duitsland scherpt klimaatdoelen fors aan

De Duitse regering wil in 2030 de uitstoot van klimaatgassen met 65% hebben teruggedrongen, fors meer dan de eerdere doelstelling van 55%. De aankondiging komt nadat de hoogste Duitse rechtbank vorige week uitsprak dat de bondsregering beter moest uitleggen hoe het de klimaatdoelstellingen gaat halen.

Duitsland heeft haar CO2-uitstoot sinds 1990 al met 40% gereduceerd. Daar moet dus in de komende negen jaar nog 25% extra van af, en in de tien jaar erna nog 23% om in 2040 tot een reductie van 88% procent te komen. In 2045 wil Duitsland volledig klimaatneutraal zijn, vijf jaar eerder dan oorspronkelijk gepland.

De rechtszaak tegen de Duitse overheid was aangespannen door meerdere milieuorganisaties en belanghebbenden zoals bewoners van laaggelegen Waddeneilanden, en doet denken aan de Nederlandse Urgenda-rechtszaak. Anders dan in Nederland werd het vonnis voornamelijk positief ontvangen door de zittende regering. Mogelijk hoopt de regerende CDU zo de recente opmars van de Duitse Groenen in de peilingen te stuiten.

Ambitieuzer dan Nederland
Het Duitse klimaatdoel is veel ambitieuzer dan dat van Nederland. In het Klimaatakkoord nam de Nederlandse politiek zich voor om de Nederlandse uitstoot in 2030 met 49% te verminderen. Volgens Tom van der Lee, klimaatwoordvoerder GroenLinks, zou de beslissing van de Duitse regering er echter ook aan bij kunnen dragen dat het Nederlandse reductiedoel wordt aangescherpt:

 

Duitslandurgendaklimaatdoelen

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu