Een half miljoen oplaadstations in de VS

15.12.2021 Simone Tresoor

Een half miljoen oplaadstations in de VS

“De toekomst van het vervoer in ons land en over de hele wereld is elektrisch”, met deze woorden zette vicepresident Kamala Harris het plan van de Amerikaanse regering om 500.000 oplaadstations voor elektrische voertuigen te gaan bouwen kracht bij.

Ook wil de regering de prijs van elektrische auto’s verlagen en zo de Amerikaanse auto-industrie hervormen, volgens NU.nl. Het plan draagt bij aan Joe Bidens plan de VS in 2050 klimaatneutraal te maken en zorgt voor duizenden nieuwe banen. Ook moet de investering helpen China voorbij te gaan bij de verkoop van elektrische voertuigen.

7,5 miljard dollar voor oplaadstations
In november werd de infrastructuurwet ter waarde van 1 biljoen dollar (886,4 miljard euro) een feit. Nu is duidelijk dat er een nationaal netwerk van oplaadstations uit betaald wordt. Er is in totaal 7,5 miljard dollar voor gereserveerd waarvan 2,5 miljard dollar komt uit lokale subsidies voor de bouw van oplaadstations op het platteland en in achterstandsgebieden.

Aanschafsubsidie voor EV’s
Het is ook de bedoeling dat er een aanschafsubsidie van 7.500 dollar komt waarmee de aanschaf van een elektrische auto aantrekkelijker moet worden. Door overal openbare opladers te installeren, willen de VS het mensen gemakkelijker maken te kiezen voor elektrisch rijden. Uitzoeken waar je kunt opladen wordt nu nog gezien als het grootste obstakel voor mensen die een elektrische auto willen kopen.