Eindadvies PBL: SDE++ niet voor uitgestelde levering

23.02.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Eindadvies PBL: SDE++ niet voor uitgestelde levering

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft advies gegeven over de subsidieregeling SDE++ op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het advies is negatief met betrekking tot uitgestelde levering.

Het door Ministerie van EZK gegeven advies omvat alle opties die binnen de SDE++ worden ondersteund. Ten opzichte van het advies 2020 zijn er een aantal nieuwe onderwerpen toegevoegd. Zo vinden we nu ook recycling van grondstoffen en elektrificatie van offshore productieplatformen evenals geavanceerde hernieuwbare transportbrandstoffen in het advies.

Voor zonne-installaties kleiner dan 1 megawattpiek is de subsidie verlaagd van 7,4 naar 7,24 eurocent per kilowattuur voor gebouwgebonden installaties en 6,85 eurocent per kilowattuur voor drijvende en grondgebonden installaties.

Onvoorspelbaar

In het advies wordt geconcludeerd dat de uitgestelde levering van wind- en zonne-energie beter niet gesubsidieerd kan worden via de SDE++ regeling. “Op dit moment worden batterijen gebruikt om primaire reserve (FCR-markt) te leveren, waarvoor een capaciteitsvergoeding ontvangen wordt. Dit is het voornaamste verdienmodel waarbij, vanwege de onvoorspelbaarheid van de financiële opbrengst, projectfinanciering niet wordt toegepast”, schrijft het PBL in hun rapport.

“Dezelfde batterij kan ook gebruikt worden voor uitgestelde levering, maar de verdienste daaruit is naar verwachting veel minder. Het lijkt niet voor de hand te liggen om een subsidieregeling te maken voor de gecombineerde toepassing van primaire reserve met een SDE++-subsidie voor uitgestelde levering, omdat dit in de uitvoering erg complex zal zijn vanwege beperkte transparantie van verschillende inkomstenstromen van het gesubsidieerde systeem en het mechanisme van het correctiebedrag niet altijd passend is.”

Een vervolgonderzoek moet kunnen aantonen in hoeverre andere stimuleringsmaatregelen beter toepasbaar kunnen zijn. Met name de schatting van de financiële opbrengst maken het lastig om uitgestelde levering via een productsubsidie als SDE++ te subsidiëren.

Op de site van het PBL is het volledige rapport te lezen.

onderzoek adviesPBLPlan bureau leefomgeving Plan bureau voor de leefomgevingbatterijsubsidieSDE leveringMinisterie van economische zakenbatterijopslag

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu