Eindelijk elektra in afgelegen dorpen

19.11.2020 Simone Tresoor

Eindelijk elektra in afgelegen dorpen

Je zult maar telkens als je mobiele telefoon leeg is kilometers moeten lopen om hem op te laden. Dat is voor de bewoners van Achada Lagoa en Lagoa, twee afgelegen gehuchten op het Kaapverdiaanse eiland Santiago, vanaf nu verleden tijd. De overheid heeft ze voorzien van zonnepanelen en gratis hernieuwbare energie: er is een wereld voor ze open gegaan.

De bewoners zijn blij met het overheidsproject. Tot voor kort werden de vijftien huisjes in de geïsoleerde dorpjes verlicht met kaarsen en kwamen de inwoners na hun werk op het land thuis in onverlichte huisjes. Door het vochtige klimaat in de regentijd kregen ze bijna geen kaars aan met hun natte lucifers. Nu brandt er een peertje. Ook klinkt er muziek uit radio’s en zijn ze niet meer verstoken van het wereldnieuws, wat vooral handig bleek te zijn tijdens de corona-pandemie.

Nog een grote wens

Het project werd vanuit overheidswege opgezet met als doel de jongeren niet naar de grote steden te laten trekken en ze meer mogelijkheden te bieden in hun eigen dorp. Nu is het opladen van hun  mobiel in huis natuurlijk een grote stap voorwaarts, maar de vraag is of ze toch niet liever naar de grote stad vertrekken. Het grote probleem van het dorp blijft namelijk dat er zo goed als geen infrastructuur is. De volgende grote wens van de dorpelingen is dan ook een echte toegangsweg naar hun dorp.