Elektriciteitsvraag gaat verdubbelen

04.05.2021 | Nieuws Jan de Wit

Elektriciteitsvraag gaat verdubbelen

De gezamenlijke netbedrijven Tennet, Gasunie en de regionale netbeheerders hebben hun rapport ‘Het Energiesysteem van de Toekomst’ overhandigd aan (demissionair) minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat. Van ’t Wout heeft de uitgebreide verkenning van de energiehuishouding richting 2050 op zijn beurt naar de Tweede Kamer gestuurd. Belangrijkste conclusie: de vraag naar elektriciteit zal tot 2050 bijna verdubbelen.

Het rapport werkt – op basis van vier eerder gepubliceerde scenario’s – vier potentiële ontwikkelingen uit tot een klimaatneutraal energiesysteem. De studie brengt alleen de mogelijke gevolgen in kaart – zoals ruimtegebruik, kosten en planning, welk pad wordt gekozen om klimaatneutraal voor 2050 te worden is afhankelijk van maatschappelijke en politieke keuzes.

De netbedrijven hopen dat die politieke keuzes zo snel mogelijk gemaakt zullen worden. “Voor de grote aanpassingen moet de schop nú op de goede plaats de grond in”, zo laten ze weten. In de begeleidende brief aan minister Van ’t Wout valt te lezen dat zij zo snel mogelijk met het rapport aan de slag willen. De netbedrijven noemen ‘Het Energiesysteem van de Toekomst’ daarnaast een vertrekpunt voor meer verkenningen.

Leidraad
De netbedrijven willen gelijk aan de slag gaan met de aspecten van de verkenning die niet worden beïnvloedt door de politieke en maatschappelijke keuzes die nog gemaakt worden. “Voor de netbedrijven zijn de uitkomsten van de verkenning per direct een leidraad bij het opstellen – in actieve samenwerking met hun omgeving – van de investeringsplannen. Ook zullen zowel de landelijke als regionale netbedrijven op basis van de uitkomsten proactief aan de slag gaan met een aantal belangrijke trajecten die wij zien als ‘no regret-maatregelen’ – die noodzakelijk zijn in alle vier scenario's.”

“Dit betreft naast onderzoek ook opwaardering van delen van het landelijke elektriciteitsnet en de ontwikkeling van een landelijk dekkend waterstofnetwerk, inclusief opslag. Tevens intensiveren we de inspanningen om de uitvoerbaarheid – met betrekking tot voldoende menskracht – te vergroten. Deze trajecten zijn van cruciaal belang richting een klimaatneutraal energiesysteem”, zo staat er in de begeleidende brief bij de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050.

TenneTgasunieregionale netbeheerdersHet Energiesysteem van de Toekomstministerie van Economische Zaken en KlimaatBas van ’t Woutenergietransitieklimaatneutraal

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Innovative ways to determine degradation modes and mechanisms in thin-film solar modules

17 mei 2021
09:00 - 10:00
online

Solliance

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
18 mei 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu