Eneco schroeft terugleververgoeding flink terug

24.08.2022 Simone Tresoor

Eneco schroeft terugleververgoeding flink terug

Eneco gaat de vergoeding voor eigenaren van zonnepanelen die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet fors verlagen. Vanaf 5 september wordt het tarief teruggebracht tot 9 cent per kilowattuur. De vergoeding is nu nog gekoppeld aan de stroomprijs en kan daardoor oplopen tot meer dan 50 cent, schrijft de NOS.

De maatregel betekent dat PV-eigenaren met een duur energiecontract op jaarbasis honderden euro’s minder krijgen voor hun stroomoverschot.

'Marktconforme prijs'
Eneco stelt dat 0,09 euro per kilowattuur een marktconforme prijs is. Het energiebedrijf hield de laatste jaren het reguliere stroomtarief aan voor de terugleververgoeding, maar zegt dat dat nu niet meer nodig is omdat zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden. Eneco reageert op Twitter op boze klanten met het antwoord dat de verlaging wordt ingevoerd omdat de waarde van teruggeleverde stroom lager is dan normaal nu er zoveel huishoudens terugleveren.

Vattenfall verhoogt juist
De Consumentenbond heeft de teruglevertarieven per energieaanbieder bekeken en concludeert dat deze flink uiteen lopen, van 0,05 tot 0,56 euro per kilowattuur. Zij hebben Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, opgeroepen met een minimumbedrag te komen.

Opvallend genoeg kondigde energiebedrijf Vattenfall onlangs aan de terugleververgoeding vanaf september juist te verhogen van 0,07 naar 0,168 euro per kilowattuur.