Energieweerbericht moet gasverbruik doen dalen

31.10.2022 Simone Tresoor

Energieweerbericht moet gasverbruik doen dalen

Vanaf vandaag wordt elke week een nieuw energieweerbericht online gezet, waarin kijkers informatie en tips krijgen om hun energieverbruik te verlagen, meldt de NOS. Als veel mensen zich aan de adviezen houden, kan dat volgens de initiatiefnemer een paar procenten in gasverbruik schelen. Het bericht is afgekeken van de Fransen, die dit al vanaf 2020 doen.

Stel dat het bijvoorbeeld dinsdag bewolkt is en weinig waait, dan kunnen mensen het advies krijgen die dag niet hun was te draaien of hun auto op te laden. Want als gevolg van het weer is er weinig duurzame energie beschikbaar. Als woensdag de zon wel schijnt en het waait, dan is er veel meer energie beschikbaar voor bijvoorbeeld de was en de auto opladen.

Slimme momenten benutten
“Als je zo op een slim moment elektriciteit gebruikt, hoef je namelijk minder gascentrales in te zetten om voldoende elektriciteit te produceren. Dit kan heel erg schelen", zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Het energieweerbericht wordt gepresenteerd door weervrouw Helga van Leur en duurt iedere week zo'n anderhalve minuut. Ze geeft ook algemene tips voor energiebesparing, zoals 'doe je verwarming uit een uur voordat je gaat slapen' en 'doe alleen het licht aan in kamers die je gebruikt'.

Wekelijkse aflevering
Van der Gaag hoopt dat honderdduizenden mensen elke week naar het energieweerbericht gaan kijken. In ieder geval tot eind januari wordt er wekelijks een aflevering gemaakt. Dan wordt gekeken of ze ermee doorgaan. Voor het energieweerbericht wordt samengewerkt door de NVDE, elektriciteitsnetbeheerder TenneT, gasnetbeheerder Gasunie en het KNMI.