Energy Storage NL verbaast zich over houding netbeheerders

09.06.2022 Jan de Wit

Energy Storage NL verbaast zich over houding netbeheerders

Gisteren kondigde TenneT aan dat het elektriciteitsnet in Limburg en Noord-Brabant vol is. Door netcongestie is er geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen voor verbruikers en producenten van hernieuwbare energie. Energy Storage NL zegt “verbaasd” te zijn dat de netbeheerders uitsluitend kijken naar netverzwaring als oplossing. Volgens de branchevereniging biedt energieopslag ook op de korte termijn efficiënte oplossingen.

Energy Storage NL stelt dat het elektriciteitsnet in de praktijk niet vol zit. De maximale belasting van het elektriciteitsnet wordt namelijk maar een paar keer per jaar gehaald. Energieopslag zou die piekmomenten volgens de vereniging “eenvoudig en betaalbaar” op kunnen lossen.

Het merkwaardige is dat netbeheerders zelf ook overtuigd lijken van energieopslag, bijvoorbeeld voor de stabiliteit van het net. Maar Energy Storage NL wijst op het punt dat de netbeheerders nog geen enkele Europese aanbesteding in de markt hebben gezet voor energieopslag.

Daarnaast wordt energieopslag volgens de huidige wetgeving gekwalificeerd als energieverbruiker en heeft TenneT onlangs nog aangekondigd de transporttarieven voor het gebruik van het elektriciteitsnet te verhogen. Hierdoor wordt energieopslag nog duurder.

Energy Storage NL roept netbeheerders daarom op “om snel werk te maken van flexibilisering via energieopslag”, bijvoorbeeld door een dispensatie voor de transporttarieven. Ook wordt er naar de landelijke politiek gekeken voor de juiste randvoorwaarden.