Esdec: let op kwaliteit van PV-systemen

19.11.2020 | Interview Norbert Cuiper

Esdec: let op kwaliteit van PV-systemen

De solarsector blijft komende jaren snel groeien, ook in Nederland. De kwaliteit van de PV-systemen mag hier niet onder lijden, zegt ceo Stijn Vos van montagesysteemfabrikant Esdec.

De Nederlandse solarsector zal snel blijven groeien, blijkt uit een forecast van DNE Research. Wat ziet u als belangrijkste barrière voor een veilige en betrouwbare groei? 

Vos: “Doordat de solarsector zo snel groeit duiken diverse partijen op de markt. Dat roept vragen op over de kwaliteit van de producten. Zijn de montagesystemen getest in een windtunnel, zijn er voldoende andere testen gedaan op bijvoorbeeld materiaalsterkte en het gedrag van het materiaal? En blijven de producten en daarmee systemen goed voor de levensduur van 20 tot 25 jaar? Dat soort vragen zien we ook terug bij de partijen die we kopen. We willen meer R&D om betere producten te ontwikkelen, om te voldoen aan het stijgend aantal regels. We moeten daarom groeien om de slagen in de kwaliteit te maken.”

Zijn er nog andere hindernissen voor de solarsector?

“Ja. Het is ook belangrijk voor de sector om financieel sterker te worden. Sommige partijen hebben een beperkte balans, dat kom je tegen bij het verzekeren van de producten. De ‘bankability’ van de PV-installaties moet omhoog. Nederland is een grote groeimarkt, met buitenlandse toetreders. Geeft de partij thuis of niet, dat is de vraag. De kosten van een montagesysteem bedragen in Europa circa acht tot tien procent van de gehele PV-installatie, maar het moet wel de gehele investering in de installatie voor 20 tot 25 jaar dragen. We zien dat er soms extreem lage prijzen worden aangeboden door bedrijven met een zeer magere balans. Wij vragen ons dan af hoe je met een beperkte R&D- en testafdeling een product op de markt kan brengen en ook nog eens garantie van 20 jaar kan aanbieden, terwijl het weerbaarheidsvermogen van het bedrijf niet toereikend is? Het is zaak om het totaalplaatje in de gaten te blijven houden, het gaat uiteindelijk om de Total Cost of Ownership.”

Blijft Esdec komende jaren investeren in R&D?

“Ja. We zetten al jaren stevig in op R&D en we blijven daarmee doorgaan. Zo zijn we ondertussen in Amerika een officieel testlaboratorium van Intertek (’s werelds grootste testbedrijf op gebied van consumentengoederen, red) geworden omdat we voldoen aan de hoogste eisen voor het testen van montagesystemen die moeten voldoen aan de UL-normen (testnormen voor brandveiligheid, red).  We breiden zowel in Europa alsook in Amerika ons team van engineers gestaag uit.”

Welke innovaties kunnen we van Esdec verwachten?

“Voor Europa komen we rond 9 oktober met een nieuw platdaksysteem. Dat is een sterk, innovatief systeem dat we al hebben getoond aan enkele grote klanten. Die klanten zijn onder de indruk van het systeem. In de VS hebben we onlangs het in Europa zeer succesvolle ClickFit EVO-product gelanceerd. Dit product is hier zeer goed ontvangen en heeft onze verwachtingen zwaar overtroffen. Omdat we deze productlijn voor de Amerikaanse markt ook in de VS produceren en de productiecapaciteit nog niet maximaal is hebben we  besloten om deze productlijn gefaseerd te verspreiden onder onze klanten. Het is echt heel leuk om te zien hoe we op deze manier bewezen succesvolle producten met een enkele aanpassing succesvol in andere landen kunnen introduceren.”

Wat is de grootste uitdaging voor Esdec in de komende vijf jaar?

“De grootste uitdaging is hoe wij op een goede en professionele manier de groei blijven managen. De afgelopen jaren hebben wij ons directie- en managementteams verder versterkt. We hebben serieus ingezet op het neerzetten van stevige organisaties in de landen waar wij actief zijn. We geven veel vrijheid aan de ceo’s van de verschillende bedrijven binnen onze groep, om zo dicht mogelijk bij onze klanten en partners te kunnen zijn en blijven. Ondertussen hebben we baat bij sterke R&D-teams en global procurement-teams die best practices actief met elkaar delen om zo tot de beste en meest betrouwbare uitkomsten te komen.”

zonne-energiezonnepanelenmontagesysteemEsdec

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Innovative ways to determine degradation modes and mechanisms in thin-film solar modules

17 mei 2021
09:00 - 10:00
online

Solliance

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
18 mei 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu