Esdec verwacht marktleider commerciële markt te worden

19.02.2021 | Interview Anje Hoogland

Esdec verwacht marktleider commerciële markt te worden

Esdec is wereldwijd leverancier van montagesystemen voor zonne-energie. Wij spraken met de CEO  van Europa, Erik Valks, over het afgelopen jaar en de ontwikkelingen in de markt. 

Hoe zag 2020 er voor Esdec uit?

Onze omzet groeide met 35/40% tot halverwege maart. Deze zakte door de pandemie naar gelijke cijfers als 2019. In mei herstelde de boel weer en gelukkig is die groei nu nog steeds heel sterk. We hebben ook een paar echte innovaties geïntroduceerd afgelopen jaar. Zo hebben we in samenwerking met Eternit, de marktleider in golfdaken, een montagebeugel ontwikkeld die het dak niet beschadigt zodat de garantie van het dak behouden blijft. Ook introduceerden we in september FlatFix Wave, hét montagesysteem voor grote commerciële daken.  Dit systeem stelt de  installateur in staat om zonder enig gereedschap veilig en veel sneller op grote daken te installeren.

Ook in algemene zin kende 2020 een goede start. Stakeholders zoals installateurs, fabrikanten en verzekeraars kwamen samen tot een goede inspectienorm: de Scope 12. Dat is een belangrijke stap om de kwaliteit van installaties te waarborgen. En dat was ook wel nodig. Want er zijn in het afgelopen jaar projecten uitgesteld in Nederland doordat de kwaliteit niet voldoende kon worden gegarandeerd volgens de verzekeraars. Maar dat uitstellen had ook andere oorzaken hoor. Corona speelde hierin ook zeker een rol en bovendien hield het probleem met de netwerkcapaciteit ook projecten tegen. 

Wat zijn de meest recente ontwikkelingen bij Esdec?

We hebben onze nieuwe calculator gelanceerd waarin nu ook de internationale standaarden geïntegreerd zijn. Mede op basis daarvan testen we uitgebreider welke belasting onze systemen aankunnen. We weten  nu bijvoorbeeld ook wat de gevolgen zijn van horizontale verschuivingen door wind onder de panelen. Hiermee zijn we nog beter in staat om te  voorkomen dat systemen verplaatsen of losschieten. Dat soort factoren zijn allemaal meegenomen in de berekeningen die men met onze nieuwe calculator kan maken.

"We streven in ieder geval ieder kwartaal naar een ontwikkelingsslag."

Daarnaast hebben inmiddels al zes zonnepaneelfabrikanten productgarantie afgegeven bij het gebruik van ons unieke klemsysteem van FlatFix Wave. Dit betekent dat zij er officieel op vertrouwen dat bij gebruik van onze montagesystemen hun paneel zijn rendement behoudt. We verwachten dat andere paneelfabrikanten snel zullen volgen.

Welke trends spot je in de solarwereld?

De panelen worden steeds groter. Dat is in 1,5 jaar tijd een enorme omslag geweest. Eerst moest een installateur een paneel nog alleen het dak op kunnen krijgen. Nu hebben panelen van meer dan 180 centimeter de overhand. En het einde is nog niet in zicht. Ik zie al steeds meer panelen van 230 centimeter. Het is een begrijpelijke ontwikkeling. Want ze geven kosten effectiever rendement en een groot dak is zo veel sneller gelegd.

We zien daarnaast dat steeds meer partijen begaan zijn met de kwaliteit van de daksystemen. Stakeholders uit het hele veld zijn nauwer betrokken, zoals verzekeraars en investeerders. Dat is een goede ontwikkeling en daagt ons uit onze calculator en montagesystemen zo goed mogelijk te blijven bijschaven. We streven in ieder geval ieder kwartaal naar een ontwikkelingsslag.

Wat verwacht je van de toekomst?

Esdec is al marktleider op de residentiele markt en dat verwachten we ook te worden op de commerciële markt. Omdat we ook in andere landen werken, zorgen we ervoor dat onze producten op meerdere soorten daken gebruikt kunnen worden. Voor alle omstandigheden hebben we een oplossing. Of het nou om tornado’s in Amerika gaat of om sneeuw in Noord-Europa. De markten waar we ons vooral op gaan richten zijn de Verenigde Staten, Europa en India.

Erik ValksEsdectoekomstgrotere panelenmarktleider

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge Praktijk training: problemen oplossen op locatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
5 maart 2021
8:30 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
8 maart 2021
16:00 - 17:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
9 maart 2021
15:00 - 16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Calculator

Logo Esdec
9 maart 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu