Eurocell bouwt mogelijk enorme batterijfabriek in Noord-Nederland

22.08.2022 Nicolien van Loon

Eurocell bouwt mogelijk enorme batterijfabriek in Noord-Nederland

De Brits-Koreaanse joint venture Eurocell heeft, volgens RTV Noord, zijn oog laten vallen op Noord-Nederland voor een grote batterijfabriek, waarbij de Eemshaven gesuggereerd wordt door RTV Noord als locatie. Er zijn vergevorderde gesprekken met de provincie Groningen en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM).

Het is waarschijnlijk dat Eurocell hiervoor naar de Eemshaven kijkt, gezien de omvang van de plannen. Doordat de Oostpolder tot industriegebied ontwikkeld wordt is er de ruimte voor en voldoende (groene) stroom beschikbaar. 

Werkgelegenheid
De startinvestering zal volgens het plan achthonderd miljoen euro bedragen, een bedrag dat kan oplopen tot twee miljard wanneer de fabriek meegroeit met de markt voor batterijopslagcapaciteit. De prognose is dat in 2025 de fabriek al veertig miljoen batterijen zou moeten maken. Naar verwachting levert dit honderden banen op. 

Eurocell is van plan geheel nieuw type batterij te gaan produceren, eentje die zeker tien keer langer mee zou gaan dan de huidige veelgebruikte lithium-ionbatterijen. Daarnaast zouden de Eurocell-batterijen ook veiliger zijn en beter bestand tegen lage en hoge temperaturen. Hoofdzakelijk zijn ze vooral bedoeld voor de opslag van energie en minder voor gebruik in bijvoorbeeld auto’s. 

'Buitengewoon ambitieus'
Het is veelzeggend dat de NOM en de provincie bevestigen dat er gesprekken zijn. Overheden zijn in de regel zeer terughoudend met publiciteit rond investeringen en pas bereid er iets over te zeggen wanneer er een aanzienlijke mate van zekerheid rond de plannen is. "Buitengewoon ambitieus", noemt Dina Boonstra, directeur van de NOM, de plannen. “Dat het bedrijf naar buiten brengt dat er gesprekken zijn laat zien dat de plannen heel serieus zijn”, zegt Boonstra. “Maar er kan zomaar iets gebeuren waardoor het allemaal niet doorgaan. Het gaat om een hele grote operatie.”

Groene energieambities
De batterijen zijn vooral geschikt zijn voor de opslag van energie en kunnen daarom een rol vervullen in de energietransitie. De komst van de fabriek zou volgens Boonstra uitstekend aansluiten bij de groene energieambities van Noord-Nederland. 

Boonstra houdt een kleine ‘slag om de arm’, maar noemt de wijze waarop Eurocell de gesprekken voert en hoe dit nu "zeer professioneel en zorgvuldig" wordt gecommuniceerd. “Dat maakt dat we er vertrouwen in hebben”, aldus de directeur.

Nederland als beste keus
De start van de bouw van de gigafabriekstaat gepland voor 2023. Eurocell heeft ook gekeken naar Groot-Brittannië en Spanje, maar Nederland had de beste papieren.

Er is nog geen definitieve keuze voor de bouw van de fabriek gemaakt. In Noord-Nederland zijn er maar een paar locaties waar een dergelijk groot bedrijf gebouwd kan worden. De Eemshaven is er één van, maar ook het Drentse Emmen is in beeld. Die laatste bevindt zich in dezelfde provincie als waar Récardo Bruins Choi, CEO van Eurocell, is opgegroeid.