Europa heeft doelstelling groene stroom 2020 overtroffen

20.01.2022 Nina Groot

Europa heeft doelstelling groene stroom 2020 overtroffen

Volgens nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, kwam in het eerste coronajaar 22,1 procent van alle energie uit een hernieuwbare bron. Terwijl de gestelde doelstelling 20 procent bedroeg, zo meldt Europa-nu.

Dit betekent dat de Europese Unie in 2020 ruimschoots heeft voldaan aan de eigen doelstelling voor het aandeel van groene stroom. Met meer dan 60 procent groen opgewekte stroom heeft Zweden het hoogste aandeel duurzaam opgewekte energie van alle EU-landen. Finland en Letland wekken beide meer dan 40 procent groene stroom op.

Met 14 procent groene opgewekte energie verblijft Nederland in de lagere klasse van de EU. Alleen Hongarije, België, Luxemburg en Malta wekken minder op. Toch heeft Nederland, met de 14 procent haar doel bereikt. Met 19,1 procent groene opgewekte stroom is Frankrijk het enige EU-lid dat haar doelstelling niet behaald heeft.

Andere grote economieën, zoals Duitsland (19,3 procent), Italië (20,4 procent) en Spanje (21,2 procent), bevinden zich allemaal in het bereik van 20 procent.