Europees fonds voor rechtvaardige verduurzaming van start gegaan

21.02.2023 Brendan Hadden

Europees fonds voor rechtvaardige verduurzaming van start gegaan

Maandag 20 februari kondigden ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de start aan van het Just Transition Fund in Nederland. Het fonds stelt vanuit de Europese Unie 623 miljoen euro beschikbaar om een rechtvaardige transitie naar een duurzame economie mogelijk te maken.

Vanuit het fonds zal er steun komen voor de regio’s Groningen-Emmen, IJmond, Groot-Rijnmond, West Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg. De Europese Unie kiest voor regio’s die extra uitdagingen hebben om de economie te verduurzamen en de arbeidsmarkt te versterken. Een groot deel van het geld zal naar de regio Groningen-Emmen gaan vanwege de grote impact van de klimaattransitie en de afschaling van de aardgaswinning daar.

Volgens het Kenniscentrum Europa Decentraal moet het fonds “kwetsbare gebieden financiële steun bieden voor investeringen op gebieden als digitale connectiviteit, schone energietechnologieën, de vermindering van emissies, de sanering van industrieterreinen, de omscholing van werknemers en technische bijstand”. Minister Adriaansens noemt het elektrificeren van industriële processen, het benutten van groene waterstof en de inzet van biogrondstoffen in de chemie als voorbeelden.

Naast het verduurzamen in de materiële zin biedt het fonds ook middelen voor het verduurzamen van personeel en de arbeidsmarkt. “Om hierbij te helpen wordt er, samen met lokale organisaties, in totaal 1,2 miljard euro geïnvesteerd”, vertelt minister Van Gennip. “Een flink bedrag waarmee we echt een verschil kunnen maken om lokale economieën klimaatneutraal te maken en mensen op te leiden voor een ander type werk. Ik vind het daarbij belangrijk dat er aandacht is voor een diverse arbeidsmarkt en dat elke regio kan werken aan wat voor hen het meest relevant is.”

De zes regionale subsidieprogramma’s zijn in januari officieel open gegaan voor aanvragers. Het geld wordt tot en met 2027 beschikbaar gesteld.