Europese Commissie lanceert nieuwe alliantie zonne-energie

18.10.2022 Max Muller

Europese Commissie lanceert nieuwe alliantie zonne-energie

De Europese Commissie heeft formeel haar steun uitgesproken voor het plan om de nieuwe Solar Photovoltaic Industry Alliance (SPIA) op te richten. Beoogd doel van dit consortium is het opschalen van de maakindustrie voor innovatieve producten en componenten om zonne-energie te genereren. Hiermee wordt gepoogd de inpassing van zonnepanelen in de Europese Unie te versnellen en haar energiesysteem weerbaarder te maken.

Deze alliantie is één van de concrete initiatieven van de EU Solar Energy Strategy, die in mei 2022 als onderdeel van het REPowerEU-Plan geadopteerd is. Hiermee streeft men naar de installatie van meer dan 320 gigawatt fotovoltaïsche capaciteit in 2025, en bijna 600 gigawatt in 2030. Het wordt waarschijnlijk vanaf november mogelijk om een aanvraag te doen voor lidmaatschap van de SPIA.

Volgens EU-commissaris Thierry Breton is de industriële alliantie nodig om te voorkomen dat autonomie ten opzichte van Rusland leidt tot energie-afhankelijkheid van andere landen. Ook benadrukt hij dat de zonnesector reeds heeft geleid tot de creatie van meer dan 350 duizend banen. Volgens Breton is er genoeg potentie voor zon in Europa om deze hoeveelheid te verdubbelen aan het eind van het decennium.

Batterijgroep als leidraad
Wanneer de SPIA eenmaal geïnstalleerd is, zal de alliantie verschillende organisaties – zoals industriepartijen, onderzoeksinstituten, consumentengroepen, NGO's – bij elkaar brengen. De lancering wordt eind dit jaar verwacht.

Bij de oprichting zal de Europese Commissie samenwerken met EITInnoEnergy. Dit partnerschip resulteerde eerder in de succesvolle oprichting van de Battery Alliance, die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan het voldoen aan de verwachte Europese vraag naar batterijen in 2030. Vergelijkbare doelen voor waterstof worden nagestreefd met de European Clean Hydrogen Alliance.