Europese Commissie wil Noord-Afrikaanse migratie vergemakkelijken, Nederlands kabinet tegen

20.05.2022 Jan de Wit

Europese Commissie wil Noord-Afrikaanse migratie vergemakkelijken, Nederlands kabinet tegen

Het Nederlandse kabinet is geen voorstander van het plan van de Europese Commissie om Noord-Afrikaanse burgers makkelijker in Europa te laten werken, dat meldt de NOS. Hoewel Nederland net als veel Europese lidstaten met personeelstekorten kampt, denkt het kabinet dat het de extra migranten niet zal kunnen huisvesten.

Het idee van de Europese Commissie is om met talent partnerships te gaan werken. Mensen die in Europa willen werken kunnen zich inschrijven om tijdelijk in Europa aan de slag te gaan. Nu gebeurt nog vaak op illegale wijze.

Door migranten meer gestructureerd toe te laten hoopt de Europese Commissie illegale migratie tegen te gaan, een terugkeer in de toekomst te versoepelen en de Europese personeelstekorten te verkleinen. Ook voor de energietransitie biedt dit mogelijkheden.

Lees ook: ABN AMRO: ‘Energietransitie in de knel door recordkrapte op de arbeidsmarkt’

Het Nederlandse kabinet is niet voor de Europese plannen. De woningmarkt is op dit moment al bijzonder krap en een migratietoename zou deze problemen verder verergeren denkt het kabinet. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het plan.

Daarnaast speelt mee dat veel arbeidsmigranten in Nederland onder erbarmelijke omstandigheden leven, zo bleek ook uit een rapport van de commissie Roemer. Vanwege de krapte op de woningmarkt en de scheve machtsverhouding tussen werkgever en werknemer wonen zij vaak met te veel mensen in hetzelfde huis en durven zij de werkgever daar niet op aan te spreken.