EV-batterijen hergebruiken levert zes keer meer op dan recyclen

02.03.2022 | Nieuws Simone Tresoor

EV-batterijen hergebruiken levert zes keer meer op dan recyclen

Een onderzoek van het Belgische Steunpunt Circulaire Economie toont aan dat het ombouwen van oude batterijen van elektrische auto’s naar thuisbatterijen zes keer zoveel oplevert dan recyclen, schrijft Engineers Online. De omslag naar hernieuwbare energie vereist de aanvoer van heel wat nieuwe materialen waarvan de voorraad niet zeker is. Voor batterijen zijn dit bijvoorbeeld lithium en kobalt. Dat is zeldzaam en wordt door slechts enkele landen ontgonnen, vaak onder beroerde omstandigheden voor de mijners.

Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat de vraag naar dit soort materialen tegen 2040 minstens verdubbelt. Slim omgaan met de beschikbare materialen heeft daarom de voorkeur. Batterijen van elektrische wagens zijn gebouwd voor extreme eisen. Als de voertuigen aan het einde van hun leven komen, zijn de batterijen niet meer geschikt voor auto's, maar kunnen ze wel nog ingezet worden in minder veeleisende toepassingen zoals thuisbatterijen.

4 miljard euro extra economische waarde
Daar heb je ombouwfabrieken voor nodig. De onderzoekers berekenden dat zo'n ombouw-industrie in Vlaanderen tegen 2030 afhankelijk van de groei van de vraag naar thuisbatterijen, 4 miljard euro extra economische waarde kan opleveren in vergelijking met een scenario waarbij batterijen enkel gerecycled worden.

Zo'n industrie kan alleen bestaan als er genoeg afgedankte batterijen vrij komen. Dat is nog koffiedik kijken: hoe lang gaan die batterijen mee, hoe snel wordt elektrisch rijden mainstream, gaan autoproducenten zelf iets met de batterijen doen?

615.000 ton CO2-uitstoot minder
Maar zelfs als er niet genoeg batterijen voor ombouwen zijn, levert ook de hoogwaardige recycling  nog waarde. Die activiteit kan de economie dan nog 260 miljoen euro opleveren, berekenden de Belgische onderzoekers.

De economische winsten liggen duidelijk hoger bij ombouwen dan bij recyling. Daarbij bespaart ombouwen ook nog eens tot 615.000 ton CO2-uitstoot omdat er veel minder nieuwe thuisbatterijen gemaakt moeten worden.

EV'selektrische autobatterijaccuthuisbatterijhergebruikrecyclencirculair

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Esdec Basis Installatietraining ClickFit EVO

Logo Esdec
6 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: SAJ Roadshow - editie Roosendaal

Logo SolarToday
7 juli 2022
15.00 - 17.00 uur
SolarToday kenniscentrum Roosendaal

SolarToday

Lees verder

Webinar: Esdec ClickFit EVO montagesystemen

Logo Esdec
12 juli 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
12 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu