Extreem weer Californië stimuleert thuisopslag

30.08.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Extreem weer Californië stimuleert thuisopslag

De extreme weersomstandigheden in de VS hebben het elektriciteitsnet dit jaar flink ontregeld. Het gevolg van bosbranden en droogte momenteel in het westen tot strenge vorst en overstromingen in het zuiden en zuidoosten. Hierdoor kopen huiseigenaren in getroffen gebieden meer zonne-energie- en energieopslagsystemen dan ooit.

Dat blijkt uit gegevens van zonne-energiewebsite SolarReviews.com, waarop consumenten een offerteaanvraag kunnen doen. Terwijl Californië wordt geconfronteerd met verwoestende bosbranden en een record droogte, zag de website een 358 procent jaar-op-jaar sprong in offertes voor zonnestroominstallaties aangevraagd door inwoners van Californische tussen 30 juni en 6 augustus.

Uitval geen toeval
De staat heeft het afgelopen jaar te maken gehad met talloze stroomonderbrekingen. PG&E (Pacific Gas and Electric) heeft bij verschillende gelegenheden de stroom afgesloten toen droge omstandigheden en harde wind het risico op een brand deden toenemen. De California Independent System Operator heeft ook flex alerts uitgegeven, waarbij klanten werden opgeroepen hun verbruik te verminderen wanneer een piek in de vraag werd verwacht. In sommige gevallen is er sprake geweest van rolling blackouts wanneer er te weinig stroom beschikbaar was.

Een soortgelijk fenomeen deed zich eerder deze zomer voor in Oregon, toen Portland een record van 46,6 graden Celsius bereikte. SolarReviews meldt dat de website tussen 25 juni en 30 juni een toename van 919 procent zag van aanvragen voor zonneinschattingen van de staat in vergelijking met dezelfde periode in 2020.

Hoge sprongen
Niet alleen hitte maar ook kou heeft ingrijpende gevolgen die eigen zonnestroom populairder maken. De strenge vorst die Texas en het zuiden in februari trof, met meerdaagse stroomonderbrekingen voor miljoenen klanten en meer dan 150 doden tot gevolg, heeft de belangstelling voor eigen energiesystemen aangewakkerd. SolarReviews zag een sprong in offerte-aanvragen van 850 procent tussen 13 februari en 17 februari in Texas.

SolarReviews, gelanceerd in 2012, heeft meer dan 25 miljoen unieke bezoekers gehad op zijn platform van websites die informeren over zonne-energie. De website heeft tevens een optie om een offerte aan te vragen. Ze verdienen vervolgens geld door die gegevens te verkopen aan leveranciers en installateurs die actief zijn op de lokale markt van de consument.

Kennisdeling
Volgens oprichter Andy Sendy zijn de vragen van klanten over zonne-energie steeds gedetailleerder geworden. In het begin ging het om vragen als "Werken zonnepanelen?" Nu stellen mensen vragen over het type zonnesysteem wat ze moeten aanschaffen als ze ook elektrische voertuigen willen aansluiten.

Klanten nemen volgens hem de beslissing niet meer alleen op basis van de economische voordelen. De laatste jaren zijn meer mensen op zoek naar systemen die een maximale stroomzekerheid bieden. Uit een recent onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de aankopen van batterijopslaginstallaties in de afgelopen vijf jaar in 2020 heeft plaatsgevonden.

Grotere installatiebedrijven zoals Sunrun, Sunnova en SunPower bieden opslagopties aan, met producten van onder meer Enphase Energy en SolarEdge. Goldman Sachs voorspelt dat de markt voor energieopslag voor thuisgebruik in 2022 voor het eerst 1 miljard dollar zal bereiken.

Waardevolle opslag
Uit een afzonderlijke enquête van SunPower bleek een soortgelijke tendens: een derde van de huiseigenaren die overwegen over te schakelen op zonne-energie, vermeldt stroomuitval als een drijvende kracht achter hun beslissing. Bijna twee derde van de huiseigenaren met energieopslag gaf aan dat stroomonderbrekingen een reden waren voor hun aankoop.

"Tegen de achtergrond van de veelvoorkomende stroomonderbrekingen beschouwt de volgende golf van zonnepaneel-eigenaren batterijopslag als een vitaal onderdeel van hun zonne-energiesysteem", aldus het onderzoeksrapport.

Geavanceerde softwaresystemen stellen klanten ook in staat hun batterijen te gebruiken terwijl het elektriciteitsnet normaal functioneert. In staten met time-of-use pricing kan de batterij bijvoorbeeld worden opgeladen wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn, en kan de batterij vervolgens het huis van stroom voorzien wanneer de prijzen hoog zijn.

batterij-energieopslagbatterijopslagenergie opslagbatterijthuisaccuthuisbatterijcalifornieextreem weerweersextremenweerorkaanklimaatveranderingSolar Reviews

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: SolarEdge | SolarEdge Home Inline Energiemeter & Energy Net

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
20 januari 2022
10:00-11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Event: EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2022

24 januari 2022 - 27 januari 2022
09:00 - 17:00

RVO, NVDE & MKB NL

Lees verder

Webinar: Presentatie Nationaal Solar Trendrapport 2022

Logo Dutch New Energy Research
26 januari 2022
1899-12-30 11:00:00

Dutch New Energy Research

Lees verder

Webinar: VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ HET INSTALLEREN

Logo Esdec
26 januari 2022
13:00 - 14:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu