Fedet ‘zeer teleurgesteld’ in ontwerpbesluit Netcode elektriciteit

29.03.2023 Jan de Wit

Fedet ‘zeer teleurgesteld’ in ontwerpbesluit Netcode elektriciteit
©Milieu Centraal

Fedet, de elektrotechnische belangenbehartiger, zegt “zeer teleurgesteld” te zijn in het wijzigingsvoorstel van de overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden in de Netcode elektriciteit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens Fedet is het voorstel onvoldoende onderzocht op uitvoerbaarheid en veiligheid. De brancheorganisatie hoopt daarom dat de ACM zijn voorstel intrekt.

De ACM wil met zijn voorstel de eisen veranderen van overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden, zoals de omvormers van zonnepanelen. Hiermee zou de maximale spanning die op kan treden in een elektrische installatie kunnen worden verhoogd tot 264,5 volt.

Volgens de ACM zou dit ertoe leiden dat zonnepanelen in laagspanningsnetten minder vaak afgeschakeld hoeven te worden en ontstaan er minder spanningsproblemen op het laagspanningsnet.

Fedet is er echter van overtuigd dat een verruiming van de maximale spanning een averechts effect heeft en juist tot meer uitval van elektronica en componenten in de meterkast kan leiden. Al deze elektronica en componenten zijn namelijk ontworpen en getest op 253 volt, wat 10 procent boven de middenwaarde van 230 volt is.

Een verhoging van de maximale spanning tot 264,5 volt zou ertoe leiden dat de veiligheid en de levensduur van de elektronica en meterkastcomponenten niet meer gegarandeerd kan worden. “Fedet voorziet dat elektronica eerder stuk zal gaan als deze hogere hoge spanningen worden toegelaten.” Ook juridisch zou dit gevolgen hebben omdat alle garanties bij een hogere maximale spanning vervallen.

Huidig voorstel leidt tot meer omvormeruitval
Ook voor de al geïnstalleerde omvormers gaat dit besluit volgens Fedet negatieve impact hebben. Niet alle omvormers zijn verbonden met het internet en het deel dat dit wel is, kan ook niet zomaar worden aangepast. Dit zal namelijk handmatig moeten gebeuren en niet elke consument of grootverbruiker zal dit zelf willen en kunnen doen.

Hiervoor zal een installateur moeten langskomen, maar er is al een gigantisch personeelstekort in de zonne-energiesector. Het besluit zal volgens Fedet dus juist tot meer uitvallende omvormers leiden in plaats van minder, wat de ACM wil bereiken met zijn voorstel.

Fedet stelt daarom voor om het terugleververmogen van PV-installaties progressief af te bouwen bij benadering van de spanningslimiet. Deze zogeheten voltage droop control zit standaard in veel omvormers en kan – mits verbonden met het internet – wél op afstand worden aangezet.