Flevoland rijdt het meest elektrisch

09.12.2022 Jan de Wit

Flevoland rijdt het meest elektrisch
©Zonneplan

Flevoland in het algemeen en Almere in het bijzonder kennen het hoogste percentage elektrische auto’s, dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan, op basis van cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In Almere is 16,2 procent van de auto’s die daar geregistreerd staan elektrisch en in heel Flevoland is dat 12,1 procent. In Limburg rijden slechts 1,5 procent van de auto’s op stroom.

Landelijk gezien is inmiddels ruim één op de dertig personenauto’s (3,4 procent) elektrisch. Er zijn acht gemeenten waar dit percentage minimaal twee keer zo groot is. Naast Almere zijn dit Breda, Houten, Amersfoort, Tynaarlo, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Smallingerland.

Wie elektrisch gaat rijden moet uiteraard ook rekening houden met de laadmogelijkheden. Zonneplan zocht eerder al uit dat een openbare laadpaal in de Randstad gemiddeld tot wel acht keer zo ver weg is als in Noord-Nederland.

Ook bleek uit een panelonderzoek dat liefst één op de vijf Flevolanders bij de aanschaf van een volgende auto voor een elektrische aandrijflijn kiest. Daarmee lopen zij vooral voor op inwoners van Friesland en Zeeland.