G7-landen willen samenwerken om energietransitiegrondstoffen veilig te stellen

14.04.2023 Jan de Wit

G7-landen willen samenwerken om energietransitiegrondstoffen veilig te stellen
©International Energy Agency

Westerse landen en Japan hebben uitgesproken dat ze willen samenwerken bij het veiligstellen van grondstoffen voor de energietransitie. Dat maakten de landen bekend tijdens de laatste vergadering van het Internationaal Monetair Fonds, dat meldt NRC. Hoewel de G7-landen stellen dat dit besluit niet per se tegen China is gericht, richt de samenwerking zich op grondstoffenmarkten die China domineert.

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada, maar wordt standaard aangevuld met de Europese Unie. De ministers van Financiën van de G7-landen hebben nu afgesproken om samen te werken bij het opzetten van nieuwe productieketens voor grondstoffen voor de energietransitie.

Hoewel China de productieketens domineert van grondstoffen zoals lithium, koper en nikkel, zou het besluit zich niet per definitie tegen China richten, zo stellen de deelnemende landen zelf. Toch stellen zij ook dat de marktconcentraties waarover China in sommige gevallen beschikt onwenselijk zouden zijn. De landen zouden eveneens bereid zijn om hier publieke financiering voor te gebruiken.