Geen kopje suiker maar stroom van de buurman

05.07.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Geen kopje suiker maar stroom van de buurman

Waarom zou je opgewekte energie terugleveren aan het net als je buurman die ook kan gebruiken? Zeven bedrijven in Apeldoorn vonden dat onzin en zijn daarom met een pilot begonnen. Het ideaal van deze pilot zou ertoe moeten leiden dat het hele bedrijventerrein elkaar van energie kunnen voorzien, schrijft het AD.

Pieter Mulder wil overtollige energie aan zijn buurman in Apeldoorn leveren, desnoods door het met een elektrische auto te brengen. De pilot heeft een concreet doel: aan het eind van dit jaar moet er energie uitgewisseld worden tussen bedrijven. Onder meer met een rijdende accu. Zo zou je de nieuwste elektrische auto’s kunnen noemen, omdat ze niet alleen energie kunnen opslaan, maar ook terugleveren.

‘Je kunt het beter slim met elkaar verdelen’
Het netwerk is toch al overbelast. Daarom kun je het beter slim met elkaar verdelen. Mulder: “Als de buurman zijn auto wil opladen en ik heb teveel stroom, hoe mooi zou het dan zijn als ik die stroom aan de buurman kan leveren, zeker nu straks de salderingsregeling wordt afgebouwd.”

Daarom zijn een aantal Apeldoornse bedrijven, waaronder die van Mulder, bezig met de ontwikkeling van een systeem dat de uitwisseling van energie mogelijk moet maken. De grootste klus is het ontwikkelen van de software die nodig is. Voor de opslag worden elektrische auto’s gebruikt, maar in de toekomst zou er ook een lokaal opslagpunt kunnen worden gemaakt.

Het idee is idealistisch en prematuur
Het idee is geboren uit idealisme en nog zeer prematuur te noemen. Maar Mulder gaat er wel voor om in de toekomst hier een verdienmodel van te maken zodat het ook toepasbaar zou kunnen zijn op andere bedrijventerreinen. Momenteel zijn er zeven bedrijven bij betrokken die energie leveren en opslaan. De eerste uitwisseling van energie moet eind dit jaar plaatsvinden en eind volgend jaar moet het project lopen. Dan willen de bedrijven ook zover zijn dat andere bedrijven meteen kunnen meedoen als ze interesse hebben.

energie delenaccuenergieopslagapeldoorntoekomstpilot

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu