Geen zonnepanelen op dak datacenters

28.01.2021 Simone Tresoor

Geen zonnepanelen op dak datacenters

In gemeente Hollands Kroon krijgen ze er inmiddels buikpijn van: steeds meer inwoners van Middenmeer en de Wieringermeer vragen zich af waarom de hyperscale datacenters wel, tegen de afspraak in, stroom van het naast gelegen windturbinepark gebruiken, maar geen zonnepanelen op hun gigantische daken hebben liggen om zelf in een deel van hun enorme elektriciteitsconsumptie te voldoen, valt te lezen in Hollands Kroon Actueel.

In de praktijk blijken de daken niet altijd even geschikt, dit komt door het ontwerp van de datacenters. Zo worden er in sommige gevallen koelsystemen geplaatst. Om te kunnen voorzien in zonnepanelen op de daken zal er dus in de ontwerpfase rekening mee gehouden moeten worden.

Huidige wetgeving werkt niet mee

Het is met de huidige wet- en regelgeving voor ruimtelijke ordening niet mogelijk om plaatsing van PV op de daken van datacenters te verplichten. Dit heeft er mee te maken dat we in Nederland het stelsel van toelatingsplanologie kennen wat betekent dat de eigenaar zelf bepaalt binnen de gestelde kaders wat hij realiseert en of wat hij niet realiseert.

Gemeente mag slechts de wens voor plaatsing PV aangeven

Op dit moment is het slechts mogelijk de wens voor plaatsing PV uit te spreken binnen het bestemmingsplan voor de betreffende locatie. In de toekomstige omgevingsplannen die volgen uit de Omgevingswet zijn er waarschijnlijk meer sturingsmogelijkheden. Op dit moment ligt er een wet om dit mogelijk te maken ter inzage.