Gemeente Arnhem gaat elektrische fietsen draadloos opladen met stoeptegels

01.11.2022 Jan de Wit

Gemeente Arnhem gaat elektrische fietsen draadloos opladen met stoeptegels
©Gemeente Arnhem

Natuurlijk gaat het hier niet om een gewone stoeptegel, maar om een speciale publieke ‘oplaadtegel’. In de gemeente Arnhem is het nu mogelijk om een elektrische deelfiets van Bondi op te laden met een laadtegel van ontwikkelaar en producent TILER. “Een briljant en tegelijk simpel idee”, vindt wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundić.

Het draadloos opladen gaat via inductie. Door de standaard op de laadtegel te plaatsen gaat de fiets laden. Er zitten daardoor geen bewegende en uitstekende onderdelen aan het systeem, waardoor er nauwelijks onderhoud nodig is. In principe kan iedere e-bike met laadstandaard er gebruik van maken.

Het idee is ontstaan vanuit een project van de TU Delft en is vervolgens opgepakt door Christiaan van Nispen, een van de oprichters. “Deelfietsaanbieders gaan nu op pad om lege batterijen van fietsen te wisselen. Dat is een erg kostbare operatie die met TILER niet meer nodig is”, stelt hij.

“Het doel is een heel TILER-netwerk te creëren waar naast de elektrische fiets bijvoorbeeld ook bakfietsen en scooters van alle verschillende aanbieders geladen kunnen worden. Door het gebruik van de elektrische fiets zo makkelijk mogelijk te maken, pak je nog sneller de fiets.”

De wethouder is vanzelfsprekend eveneens enthousiast. “Het past zo goed bij Arnhem als hotspot voor duurzame energie en duurzame mobiliteit. Een prachtig voorbeeld van hoe je met creatieve innovatie zo’n praktisch concept bedenkt”, aldus Kundić.

In Arnhem zijn op dit moment vijf hubs voor elektrische deelfietsen, deelbakfietsen, deelbakfietsen en deelauto’s. In totaal rijden er daarmee 24 deelfietsen, 8 deelbakfietsen en zo’n 70 deelauto’s door de stad, maar de gemeente verwacht dat dat aantal de komende jaren zal toenemen.